Metatrend 2009: Aggregatie zal het digitale leven vereenvoudigen
Een belangrijke trend voor 2009 is die van ‘meta.’ We hebben het over de aggregatie van informatie en contacten. Momenteel ervaart de gemiddelde internetgebruiker een overdosis aan informatie. Je kunt onmogelijk nog alle relevante nieuws volgen. Te veel sites, blogs & tweets. Om gek van te worden. Hetzelfde geldt voor de sociale contacten die je geacht wordt online te onderhouden. Zo moet je Twitter, Hyves, MSN, Gmail en al die andere netwerken continu volgen. Succesvolle start-ups richten hun pijlen op het eenvoudiger maken van het digitale leven. De trend is meta.
Wat is de meta trend?
De gemiddelde Nederlander krijgt het al nauwelijks voor elkaar om de relevante nieuwssites te volgen en zijn e-mails af te handelen. Maar hulp is in zicht. Er ontstaan in rap tempo applicaties die ons helpen onze informatie en contacten te aggregeren en behapbaar te maken. Het is voor de retailer interessant te onderzoeken in hoeverre hij hieraan een bijdrage kan leveren.
Over welke vormen hebben we het?
We zien verschillende vormen van aggregatie ontstaan. Hier beschrijven we een viertal:
- Meta informatie
- Meta search
- Meta reviews
- Meta communicatie.
1. Meta Informatie
Sites die informatie van verschillende websites aggregeren zien we al een tijdje. Een bekend voorbeeld is Kranten.com. Applicaties die de consument helpen de informatie-overdosis te verminderen en de relevantie te verhogen, zullen succesvol zijn.
Voorbeeld: Feedscrub
Feedscrub fungeert als een spamfilter voor al je RSS feeds. Je kunt de applicatie leren welke feeds je wel en niet interessant vindt. Feedscrub leert over je voorkeuren en zal vervolgens de oninteressante feeds verwijderen, zodat je alleen de gewenste krijgt te zien.
2. Meta Search
Meta search is een interessante ontwikkeling binnen de retailindustrie en met name binnen de reiswereld. Het vinden van een goedkoop hotelletje of een geschikte vlucht is een hels karwei geworden, aangezien je tientallen reissites moet afstruinen. Meta search engines (metazoekmachines) helpen je een handje. De bekendste voorbeelden binnen de reiswereld zijn Kayak, Farecast, Skyscanner, Momondo en in Nederland InpakkenenWegwezen en TopVakanties.
Voorbeeld: Kayak.com
Kayak doorzoekt honderden reissites over de hele wereld. Alles wordt in éen overzicht gepresenteerd. Uiteraard kun je verfijnen tot je de juiste aanbieding hebt gevonden. Vervolgens verwijst Kayak je naar de reissite in kwestie. Kayak heeft geen eigen voorraad aan reizen, maar verwijst enkel door en verdient zijn geld net zoals Google dat doet, met de klikjes van de gebruikers.
3. Meta Reviews
Retailsites verzamelen meer en meer de beoordelingen (reviews) van consumenten over de producten en diensten die ze in de schappen hebben liggen. Dat doen ze allemaal op individuele basis. Dit is vanuit de consument geredeneerd niet efficiënt. Daarom ontstaan er applicaties en sites die de reviews van meerdere sites verzamelen en aggregeren. Zodat de bezoeker in een overzicht alle beoordelingen kan bekijken.
Voorbeeld: Uptake
UpTake is in mei 2008 in Beta gelanceerd. De website heeft 400.000 hotels in het bestand, afkomstig van 5.000 reiswebsites en beschikt over 20 miljoen reviews!
4. Meta Communicatie
Persoonlijk heb ik een account bij Hyves, MSN, Skype, Facebook, MySpace, LinkedIn, Xing, Plaxo, Twitter en nog een paar sociale netwerken. En op al die netwerken moet ik mijn vrienden vragen zich bij me aan te sluiten. Totale waanzin. En op al die netwerken krijg ik berichtjes, kan ik zien wat mijn vrienden doen en wat er te beleven valt. En al die netwerken hebben weer hun eigen discussiegroepen, subgroepen, forums etc. Om gek van te worden. Er is behoefte aan applicaties die je helpen je online sociale contacten te managen.
Voorbeeld: Nimbuzz
Een voorbeeld van een partij die in deze groeiende behoefte voorziet is Nimbuzz. Met Nimbuzz mobiel kan je gratis bellen, chatten en berichten en bestanden sturen. Waar je ook bent. Al je vrienden van MSN, Hyves, Skype, Google Talk vindt je in een overzicht. Je hoeft maar éen keer in te loggen. Dan verschijnt één contactlijst voor al je accounts. En daar zit de kracht van Nimbuzz (los van het feit dat je gratis kunt bellen). Nimbuzz belooft: ‘complete connectivity’ via: all-in-one communication; vanaf elk apparaat, overal vandaan, naar iedereen ..en gratis!
Conclusie
De trend die we hier beschrijven, gaat over het eenvoudiger maken van het online leven. We hebben genoeg zoekmachines, websites, blogs, portals en sociale netwerken. Momenteel heeft de consument behoefte aan ordening, aggregatie en overzicht. Meta-applicaties zullen dan ook meer en meer op de markt verschijnen, en naar alle waarschijnlijkheid succesvol zijn. Waarom? Omdat ze voorzien in een menselijke behoefte.
Tot slot: nieuw business idee: wie komt?
We hebben volgens mij behoefte aan een applicatie waarmee je in een keer kunt connecten met een vriend via Twitter, MSN, Hyves, Facebook enzovoort. En dat je wijzigingen in je profiel integraal, in een keer kunt doorvoeren. En zo zal het ook fijn zijn als je in een keer een ‘vriend’ kunt verwijderen van al je accounts, omdat deze persoon een ‘defriend‘ is geworden. Wie heeft het verlossende idee? Ik hoor het graag.
Dit artikel is eveneens gepubliceerd in Twinkle Magazine.