Video

Bert Habets: RTL Gemist 150 miljoen streams in 2009

0

Tijdens de 10e editie van de kabelconferentie Het nieuwe TV kijken sprak ik Bert Habets, CEO van RTL Nederland. Habets voorspelt een groei naar 150 miljoen streams voor RTL Gemist in 2009 en geeft aan dat RTL kijkt naar open infrastructuren. Punt van onderhandeling blijft het businessmodel.

Bert Habets was een van de keynote speakers tijdens de conferentie, die dit jaar op 3 april in het chique Okura Hotel werd gehouden. De kern van het betoog van Habets was dat het “wel heel erg hard gaat met het nieuwe TV kijken in het landschap van nu.” RTL Nederland ziet dat het landschap aan het veranderen is. Hoewel de categorie digital media (online, mobiel, telefonie en licensing) in 2008 nog slechts een kleine 3% van de totale inkomsten van RTL vormde (13,6 miljoen Euro), worden er wel significant betere marges (Return on Sales, RoS) gemaakt dan bij televisie (zie figuur hieronder).

rtl_performance_2008

Televisie, nog steeds goed voor 82% van de omzet, is relatief duur in productie, iets dat niet geldt voor de kaskoe Radio 538, waar maar liefst 42,7% marge wordt gerealiseerd. Toch kun je niet zeggen dat RTL dan maar meer in digital media en minder in televisie zou moeten gaan investeren, want het overgrote deel van de assets in digital media zijn een afgeleide van hetgeen geproduceerd wordt in de televisietak van het bedrijf.

Dat het hard gaat blijkt vooral uit de groei van RTL Gemist: van 12 miljoen naar ruim 91 miljoen streams in 2008. Voor 2009 sprak Habets de verwachting uit dat het naar 150 miljoen streams zou gaan. Volgens Habets hebben zowel gesloten als open netwerken een enorme kwaliteitsslag gemaakt om content te distribueren naar consument. De macht verschuift definitief naar de consument: “We beseffen nog maar nauwelijks wat voor impact dat zal hebben,” aldus Habets. “De consument is steeds meer op zoek naar meer convenience.”

rtlgemist

Go wherever the audience goes

Met name dit laatste punt is een kleine revolutie voor RTL. Tot nu toe altijd hanteerde men daar de strategie om iedereen en alles te verwijzen naar het eigen domein, RTL.nl. Vanuit het perspectief van de media-exploitant is dat ook begrijpelijk – je kunt de meeste marges maken op je eigen site, waar je geen inkomsten hoeft te delen met derden. De betekenis van de strategie ‘Go wherever the audience goes’ moeten we dan vooral vertalen als het gegeven dat content van de grote formats zullen worden aangepast aan de nieuwe distributievormen, het nieuwe TV kijken. Ofwel: RTL Gemist op internet, RTL op je mobiel en on demand op je televisie. Dat doet men al met een blik achter de schermen van Zeg ‘ns Aaa en met chatsessies en User Generated Content rondom formats zoals X-Factor.

Aanwezigheid van RTL op platformen zoals Hyves en YouTube is ook iets waar RTL naar kijkt. “We zijn absoluut aan het kijken naar nieuwe en open infrastructuren om daar een stuk van ons product aan te gaan bieden”, geeft Habets aan in onderstaand video-interview. “Zeker dit jaar proberen we daar stappen te gaan maken. We zijn daarover op dit moment met diverse partijen in gesprek.” Desgevraagd geeft Habets vervolgens toe dat het vooral hangt op het businessmodel.

[youtube width=”600″ height=”363″]https://www.youtube.com/watch?v=93j1x8JAVC4&ap=%2526fmt%3D18

Hopelijk landt de suggestie van Jeff Jarvis (‘Think Distributed’) nu ook als gedachte binnen de directiekamers van RTL Nederland. Door (delen van) je content in syndicatie te brengen op externe kanalen, kun je effectief je bereik verbreden – en traffic naar je eigen platform genereren. De Publieke Omroep heeft dat al jaren goed begrepen (Uitzendinggemist op YouTube, bijna 23 miljoen video views) en dus zal ook het RTL Gemist kanaal op YouTube (slechts 15 video’s) binnenkort wellicht een facelift krijgen. Veelzeggend genoeg gaat het meest recente filmpje (10 januari 2008!) op dat kanaal over het failliet van Tell-Sell en de mogelijkheden voor een doorstart…