Op MozCamp nieuwste generatie Webmedia
Op 6 maart 2009 vond in Utrecht bij SURFnet Foundation het MozCamp plaats. In dit tweede verslag van deze bijeenkomst worden de nieuwste ontwikkelingen rond multimedia, standaarden en semantic media web beschreven. De websites van morgen die zonder semantische content werken, zijn te vergelijken met de websites van vandaag die hun SEO niet op orde hebben.
Annotatie wordt media-onafhankelijk
Het opzoeken en doorzoeken van media is lastig en er zijn tientallen formaten die metadata opslaan. Denk aan standaarden zoals EXIF, ID3, MPEG 7, SMIL, iTUnes XML en Yahoo MediaRSS. Om dit op te lossen is er een semantisch formaat bedacht waardoor ‘computers’ relevante informatie kunnen achterhalen en gebruiken.
Deze metadata kunnen ook annotaties bevatten die in de media geplaatst worden bij specifieke tijdstippen, tijdsintervallen, oppervlaktes of plekken. Zo kunnen personen gemarkeerd worden op een foto, of kan er een deelonderwerp van een interview van een kenmerk worden voorzien worden.
Fragments geven toegang tot de juiste content
Leuk dat we dan weten dat in die media er een gedeelte zit dat voldoet aan de zoekopdracht, maar hoe krijgen we nu dat specifieke stukje media op het scherm? Dat wordt gedaan met de nieuwe fragments standaard die servers instaat stelt het juiste stukje media te streamen.
Als normaal de locatie van een filmpje “https://youtube.com/film=filmpje.avi” is, dan kun je nu de URL “https://youtube.com/film=filmpje.avi#t=15.0s” opgeven. Er kunnen ook andere voorwaarden aan de media worden gekoppeld, zoals filmgedeeltes met bepaalde tags, ondertiteling en geluidsspoor (taal en of director’s cuts). Dus direct naar de juiste content!
Voorbeeld van een YouTube annotatie
Deze tags zijn in de annotatie standaard gedefinieerd. Dat betekent dat er niet meer simpelweg getagged wordt, maar er semantische verbindingen met andere begrippen kunnen worden opgebouwd. Een voorbeeld hiervan is het Project van het Rijksmuseum.
Hier worden video en beelden gekoppeld worden aan de unieke artiesten, ongeacht onder welke namen ze bekend zijn. Ook kunnen bijvoorbeeld plaatsen en kunststromingen gekoppeld worden. Dit betekent dat men uiteindelijk een zoekopdracht kan geven in de trant van: ‘alle kunststukken van alle kunstenaars uit de 20e eeuw die in Nederland werkzaam waren en zich bezig hielden met de Cobra school.’
E-Culture MultimediaN, zoeken in het culturele erfgoed bij het Rijksmuseum
Het is duidelijk, het web wordt zo behoorlijk intelligent!
Zelf doen
Partijen met grote hoeveelheden content kunnen nu concrete al stappen nemen. Naast het toegankelijker maken van hun eigen collectie, kan deze ook gekoppeld worden aan andere semantische systemen zoals Wikipedia’s freedb (free database). Zo zou iemand daar stukken uit het Rijksmuseum en Tate Modern in 1 zoekopdracht kunnen verzamelen.
De toekomst
Als deze open web, standaarden en technologie succesvol worden, dan ziet het web er straks echt anders uit. De explosie van partijen die hun massa’s aan content en expertise semantisch ontsluiten zullen, vanwege de uitstekende toegankelijkheid, een stevige basis gaan vormen in de zoekresultaten. Traditionele bronnen worden ‘open’.
Stromen van niet-semantisch content kunnen wellicht vervallen tot ‘tweederangs burger’. Dit lijkt op de huidige websites die zeer slechte SEO hebben. Organisaties met waardevolle content en expertise moeten daarom nu al nadenken over digitalisering, aanbod, openstelling, linking en betekenisgeving.
Lex Slaghuis adviseert, begeleidt en realiseert trajecten met een wiki-component. Hij blogt op wikiup.nl, met name over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van wiki’s.