TomTom lanceert online database voor pers
Het TomTom PR-team heeft speciaal voor journalisten een online database ontwikkeld: TomTom Pers Extranet. Het extranet bevat productafbeeldingen, filmpjes, product- en bedrijfsinformatie, presentaties en opinieartikelen. Als Frankwatching-blogger met interesse voor de wereld die PR 2.0 heet, neusde ik hier rond en stelde het PR-team van ’s werelds grootste leverancier van navigatieoplossingen een aantal (kritische) vragen over de nieuwe online database en hun PR 2.0-activiteiten.
Aankondigingen en catalogus met info en images
Als journalist of blogger log je in met een wachtwoord op het extranet via een virtueel TomTom-scherm. Het extranet bestaat uit aankondigingen en een catalogus. De catalogus bevat een onderdeel ‘Product & Services’ waar je onder meer technische productinformatie, reviews en presentaties vindt. Het onderdeel ‘Corporate’ bestaat uit achtergrondinformatie over het bedrijf en biografieën en foto’s van het management. In de ‘Image Libary’ vind je logo’s, foto’s, filmpjes, screenshots en icons. Het ziet er allemaal netjes en overzichtelijk uit en je vindt snel de informatie die je zoekt.
Waarom een extranet en geen online mediaroom?
Volgens Nina Breuning, PR-Manager TomTom Benelux, was er veel vraag naar een online plek waar journalisten zelf beeldmateriaal kunnen bekijken en in hoge resolutie downloaden. Bovendien scheelt het de PR-afdeling veel tijd nu ze geen grote bestanden meer hoeven te versturen. Maar waarom biedt TomTom deze informatie aan op een beveiligd extranet en niet (in een mediaroom) op de website? Volgens Breuning wil TomTom de informatie graag exclusief voor de pers houden en voorkomen dat consumenten hiermee ‘aan de haal’ gaan. Maar ook techniek speelde een rol. Wel komt binnenkort een verwijzing naar het extranet op de perspagina van de website. Geïnteresseerden moeten zich voor het extranet aanmelden bij de PR-afdeling.
Gemiste kans voor TomTom? In dit transparantie tijdperk misschien wel. Bovendien is deze informatie een mooie aanvulling op de content van de perspagina op de website. Hier vind je persberichten, het laatste nieuws en contactinformatie. Ook en kun je een abonnement nemen op de RSS-feed. Natuurlijk kunnen consumenten op negatieve wijze ‘aan de haal’ gaan met de informatie die je biedt, maar ze kunnen zich ook negatief uitlaten zonder deze info. Bovendien kunnen consumenten ook iets moois doen voor je merk. We kennen allemaal wel een voorbeeld van een ‘liefdesverklaring’ van een Apple-fan.
Pr 2.0
Binnen TomTom’s PR-team Benelux houdt 1 persoon zich specifiek bezig met PR 2.0. Hij monitort fora en weblogs en onderhoudt contact met bloggers. Persberichten verstuurt TomTom volgens het bekende stramien. Deze worden – met een persoonlijke mail – ook gestuurd naar de online media. Breuning vertelt dat PR 2.0 een steeds grotere rol krijgt. Communicatie vindt steeds vaker online plaats en voor organisaties is het belangrijk om de mensen die daar over je schrijven van informatie te voorzien.
Online media room en social media templates
Ik vind het interessant om te zien hoe bedrijven omgaan met PR 2.0 en hoe ze stap voor stap steeds verdergaan. Ben benieuwd op welke termijn en welke wijze zij invulling geven aan de online media room en persberichten verspreiden op basis van social media templates. Heb jij aansprekende voorbeelden? Ik hoor ze graag!