Het hoofd bieden aan de Huffington Post
De websites van New York Times en International Herald Tribune gaan fuseren. Dat maakte de Amerikaanse uitgeversgroep van beide dagbladen bekend. Kunnen websites dat dan? Ja, dat kunnen ze. Bezoekers krijgen de keuze tussen een Amerikaanse en een internationale versie van de site. IHT, vooral gelezen buiten de VS, is sinds 2003 volledig eigendom van de Times.
Huffington Post
Allemaal leuk en aardig. Maar is dat niet gewoon het hoofd bieden aan de Huffington Post? Uiterst gevaarlijke truc. Deze, wellicht de best gelezen blog ter wereld, hakt ‘m van je romp. De Huffington Post heeft een colofon als menig dagblad, maar verschijnt niet in print. Om commentaar op items te leveren moet je je registreren. Ik ben daar niet zo’n voorstander van, maar wie weet wat voor rare reacties ze hebben moeten moderaten…
Een ochtend uit het leven van…
’s Ochtends weeg ik af of ik aan tafel ga zitten met de krant, of mijn ontbijt achter de computer opeet. Werkelijk. Vrienden kijken liever grappige YouTube-filmpjes dan het journaal. Maar de media kunnen nieuwe technologieën en sociale trends ook inzetten.
De digitalisering van content heeft de controle die media hadden over de distributie en inhoud af laten brokkelen. Mensen krijgen op internet informatie van elkaar (via nujij.nl, Twitter, Digg, Delicious). Niet meer van traditionele media. Of die nu aanwezig zijn op het internet of niet. Van midden 1990 tot vandaag de dag behandelen traditionele media het web als just another channel om content te verspreiden en advertentieruimte te verkopen tegen lezers van die content. Dat is niet goed genoeg voor web 2.0. Die content komt via blogs en RSS feeds wel aan de man. Waarom zouden ze dus nog op je site komen?
The Washington Post plaatst hun content in ad-supported widgets die lezers kunnen posten op online sociale netwerken en blogs. Creëer een YouTube account. En een Flickr account. Ga naar je publiek toe. Laat een aantal redacteuren reageren op vooraanstaande blogs en nieuwssites en doorlinken naar je fonkelnieuwe communitysite.
Faciliteer!
Want wat nu als je die mensen zo ver krijgt om jouw nieuws met hun vrienden te delen? Faciliteer in de mogelijkheden om dat te doen, en zorg dat je eigen community gaat werken. En richt je niet zo op eigen content. Alleen een artikel is niet genoeg. Zorg voor video, die mensen kunnen doorsturen, of aan hun favorieten kunnen toevoegen. Een voorbeeld.
Kredietcrisis. Daar zijn we weer. Welke ING-kantoren gaan sluiten? Waar kan onze oude medemens dus straks niet met een veilig gevoel pinnen (omdat automaten eng zijn, of in ieder geval de lui die mee kunnen kijken terwijl je je pincode zorgvuldig intoetst)? Wat zeggen de mensen die hun baan kwijtraken erover? Hebben klanten nog leuke anekdotes. Of een manifest misschien? Film! Audio! Interactiemogelijkheden!
Aardappel uit de keel
Dus, moderne journalist, houd je ogen en oren open. Wat wil je publiek? En wat zeggen ze over jou op blogs – neem een voorbeeld aan Bart Brouwers (Spits) en Cyril Snijders (DAG) die mijn blogs lezen – forums (forums zijn goede plekken om aan online reputatiemanagement te doen) en sociale netwerken?
Twitter is nuttig voor research, marketing (zo probeer ik ook ikki aan de man/vrouw te brengen) en editorial functies. Zo kun je de tool TwitterMaps gebruiken om mensen op de zoeken die op een bepaalde (ramp)locatie ‘tweeten’.
Zoek vriendjes. Link door naar interessante blogs. Blogs? Ja van die amateur-journalistieke portals. Haal die aardappel uit je keel, veer uit je reet en werk samen! Geef Kudos. Neem een community strategist aan, een community manager en content moderator. Maak mensen echt lid van de community en moedig hen aan hun vrienden uit te nodigen. Succes.
Floor Drees schrijft exclusief voor Frankwatching over de toekomst van de dagbladen, onder de titel Dag blad. Op haar website kun je terecht voor beeldmateriaal en tussentijdse updates.