WEbook: de Wikipedia van de boekenindustrie

0

“De Wikipedia voor de boekindustrie”. Zo kondigt moderator Jim Stolze van eDay de Israëlisch / Amerikaanse ondernemer Itai Kohavi van WEbook aan. WEbook is een nieuw co-creation platform dat staat voor een nieuwe manier van uitgeven en een nieuw verdienmodel. “WEbook is a next generation publisher.”

Itai Kohavi begint zijn presentatie met een terugblik op de gebeurtenissen die uiteindelijk tot het ontstaan van WEbook leidden. Toen hij zijn eerste boek schreef, kreeg hij na de afronding veel waardevolle feedback. Feedback die hij liever veel eerder had gekregen.

Itai Kohavi (foto) vertelt ook over het proces van het schrijven van een boek, dat is overwegend toch een erg eenzame job. Toen hij ermee bezig was vroeg hij zich af of dit de enige manier was om een boek te schrijven. “Zou dat niet anders kunnen?”.

Content in de 21e eeuw

Het was de tijd dat YouTube door Google gekocht werd en hij vroeg zich af of er misschien nog meer in de publishing industrie zou kunnen veranderen. Bijvoorbeeld als het gaat om het zoeken en vinden van een uitgever. Als je een boek schrijft, dan stuur je het als het klaar is naar een uitgever. Met een beetje geluk krijg je drie maanden later een reactie, meestal eentje dat het toch niet goed genoeg is. Als je geluk hebt dan kom je uiteindelijk toch terecht bij een andere uitgever. Dan moet je boek in een uitgeefplanning worden opgenomen, soms duurt het wel 3 tot 4 jaar voor je boek dan echt wordt gepubliceerd.

Dit hele proces is niet transparant, maar bovendien ook niet meer van deze tijd. Als het je eerste boek is en je hebt geen connecties, dan is je kans een op 15.000 dat het boek gepubliceerd wordt. er komen wat voorbeelden voorbij van schrijvers die er lang over hebben gedaan. Gabriel Garcia Márquez heeft 7 jaar naar een uitgever gezocht en J.K. Rowling kreeg 17 afwijzingen.

Een boek als productielijn

Kohavi vertelt vervolgens over zijn ontdekkingstocht hoe de industrie in elkaar zat. Hij koos er voor om eerst een aantal Harvard Business School case studies te bestuderen. “Dat kost je 6 dollar en dan heb je schat aan informatie”. Hij vond het verhaal van James Patterson, de ceo van een reclamebureau die ooit besloot om schrijver te worden. Dat gaf hem een duidelijke aanwijzing dat  als je succesvol bent in de uitgeefindustrie je, als je het tenminste handig aanpakt, veel geld kunt verdienen.

James Patterson kijkt naar uitgeven als een productielijn met boeken die uit moeten komen. “I look at it the way Henry Ford would look at it”. Hij zoekt vrienden die hem helpen om regelmatig een boek te schrijven en ziet zichzelf, zijn naam, als een merk. Het is belangrijker dat er boeken verschijnen, dan dat hij ze zelf schrijft.

Hij vertelt hoe studenten in het Japan eveneens de regels van het spel verandert hebben. Er zijn daar jongeren die met de sms-functie van hun mobiel een boek geschreven hebben. Een ervan verkocht van zijn boek 1.300.000 exemplaren, verschillende boeken in de Japanse lijst van best verkochte boeken zijn op deze manier tot stand gekomen.

Een interessante grote markt

De markt van het uitgeven van boeken is grote markt. Enkele cijfers over de branche:

  • 27 miljoen mensen in de VS hebben een schrijfcursus gevolgd
  • 19 miljoen mensen gebruiken internet voor het lezen van of discussiëren over onderwerpen die te maken hebben met literatuur
  • er zijn meer dan 100 miljoen blogs, 13 miljoen ervan zijn actief
  • 81% van de Amerikanen denkt dat er “een boek in hun zit”

Al deze cijfers maken duidelijk dat we te maken hebben met een erg interessante markt.

WEbook: kernwaarden en product

Hij vervolgt zijn verhaal en gaat in op de missie van WEbook. “WEbook is a next-generation publisher leading the evolving convergence of blogs, social networks, digital content, and American Idol-style talent discovery to upend a $50 billion industry.” WEbook is voor hem een volgende generatie uitgever die het beste van uitgevers combineert met internet en er op die manier iets anders van maakt.

Accepteer cookies

WEbook hanteert een viertal kernwaarden:

  • democratie: veschuiving van de macht van een paar uitgevers naar de community
  • transparantie: real time feedback voor auteurs
  • toegankelijkheid: een eerlijke kans voor iedereen waar dan ook om het volgende ‘American Idol’ te worden
  • community: maak het uitgeven meer geëngageerd en sociaal

Het product van WEbook is als volgt te karakteriseren:

  • industry leading: een binnen de branche leidend platform met uitstekende schrijf-tool
  • content is de brandstof: mensen komen steeds met nieuwe projecten, hetgeen leidt tot ‘community-sourced’ boeken, verhalen, essays en scripts
  • private en publieke projecten:
    • private: vrienden, klas, vereniging, Starbucks klanten etc.
    • publiek: brede en niche topics
    • individuen: mensen die geinteresseerd zijn in zelfstandig schrijven, met de mogelijkheid om feedback te krijgen
  • publishing: het publiceren van het beste werk in de vorm waar de voorkeur van de auteur naar uitgaat: print, e-books, downloads, audioboeken, mobile books
  • distributie: verspreiding in meerdere formats via zowel directe als indirecte kanalen

De schrijvers staan centraal

Alles draait om de schrijvers. Ze zijn vrij om welke uitgever dan ook te kiezen, ze mogen WEbook en haar community gebruiken, ze mogen ook naar een andere uitgever stappen. WEbook kiest voor profit sharing met de schrijvers op basis van 50% – 50% en zorgt voor bescherming van het copyright.

Accepteer cookies

Itai Kohavi vertelt over de twee verschillende soorten schrijvers die er zijn. Er zijn om te beginnen mensen die heel getalenteerd kunnen schrijven, maar niet zo creatief zijn. Maar er zijn ook mensen die juist heel creatief zijn, goed verhalen kunnen bedenken en/of vertellen, maar niet de tijd hebben om te schrijven. Een boek schrijven is hard werken. Als je beide talenten kunt combineren, als je die twee ‘soorten mensen’ kunt laten samenwerken dan krijg je het beste van allebei. In het ‘normale’ leven zien we brainstorming als een mooie manier om samen te werken, het eindresultaat wordt er beter van. Hetzelfde zie je in feite ook bij het op deze manier schrijven van een boek, samen kunnen de getalenteerde schrijver en de creatief het volgende kassucces maken.

User generated content: wat en hoe?

Democratie is niet altijd perfect. Een community is eveneens geen perfecte vorm, soms heb je wat spelregels nodig. Maar in een community is het ook van belang om goed vast te stellen wat nou content met kwaliteit is, Wie beslist daarover, is dat de expert of is dat de (totale) groep lezers. Kohavi vraagt ons om even terug te denken aan Wikipedia, de kritiek die men daar in de startfase kreeg. Kijk wat er nu over is van de Encyclopaedia Britannica, kijk wat daar gebeurd is.
[[image:daily-traffic-rank.jpg::center:1]]

Daily traffic rank Wikipedia.org vs. Brittanica.com 2002-2006 (bron: Alexa)

Wat is een goede website? Wat is een goed ontwerp? Is de Rotterdamse Erasmusbrug kunst? Of is de muziek zoals Beethoven en Mozart ze maakten kunst? “Ik weet niet wat het goede antwoord is, maar ik weet wel dat het voordeel van internet is dat je snel feedback van mensen kunt krijgen. Dat je op fouten gewezen wordt en daar van kunt leren. Je kunt antwoorden krijgen op alle vragen die je hebt,” aldus Kohavi.

Het revenu model

Dan het revenu model. “Revenue is distraction”, er is geen clou hoe een bedrijf geld gaat maken. Maar als mensen je dienst nodig hebben, dan vind je later wel een manier om geld te verdienen. Dat staat tegenover de traditionele manier van denken, Porter, die zegt dat je wel een sterke inkomstenstroom moet hebben.

Naar aanleiding van een vraag van moderator Jim Stolze (rechts op de foto) geeft Itai Kohavi (links) een voorbeeld hoe de website wordt ingezet. Als je een kinderboek schrijft, dan wil je feedback hebben, niet alleen van ouders of kinderen, maar ook van de (algemene) ‘top-feedbackers’. Als je die krijgt en er iets mee doet, zullen meer mensen op je stemmen, je boek lezen en het zal beter verkopen.

Vanuit de zaal wordt de vraag gesteld of er ook sprekende successen te noemen zijn. Die zijn er:

  • WEbook.com heeft maandelijks meer dan 500.000 unieke bezoekers
  • er zijn op dit moment 20.000 boeken in de maak, uit verschillende genres
  • er zijn 250 boeken geschreven, klaar voor publicatie
  • er zullen in de komende vier maanden vier ‘great WEbooks’ gepubliceerd worden (zowel print als digitaal)

Itai Kohavi geeft verder aan gisteren weer 5 miljoen dollar uit een ronde van investeerders te hebben opgehaald.

Aan het einde van de sessie verontschuldigt hij zich min of meer voor het feit dat zijn bijdrage meer een verhaal dan een gestructureerde presentatie was. “Maar zo werken dingen tegenwoordig. Zo ontstonden YouTube, Facebook en vele anderen.”

Wat is het businessmodel van WEbook vraagt een van de aanwezigen? Dat is heel simpel: 50% van de verdiensten van de boeken. Van elk boek wat ze gaan verkopen weten ze vooraf al dat het break even draait, omdat ze dat al in de online community hebben kunnen zien. Je weet van te voren overigens nooit welk geld er verdiend gaat worden. We weten wel dat die 50% fair is.

Iemand vraagt of men vooral met professionals of amateurs werkt. “Het zijn de amateurs van nu, die de professionals van straks zullen zijn,’ zo luidt het gevatte antwoord. Wat vinden mensen het meest attractief aan WEbook, zo luidt een vervolgvraag. Er is daar geen eenduidig antwoord op te geven, mensen zijn niet hetzelfde. Er zijn mensen op WEbook die graag auteur willen worden en er zijn mensen die graag reviews schrijven. Wat de deelnemers gemeenschappelijk hebben is dat ze zich allemaal graag willen uiten.

Een laatste vraag van een van de aanwezigen is hoe de website bij de start aan bezoekers kwam. “We begonnen met een alpha community, half amateur, half professionals. Studenten van universiteiten. We hadden 50 mensen uitgenodigd, dat ging heel goed. Jonge mensen die met elkaar gingen interacteren. Die groep nodigde weer andere mensen uit, dat werden er 500 mensen zonder dat we daar enige bemoeienis mee hadden. Toen kwam de betasite, met een grote community van mensen die via Facebook andere mensen gingen uitnodigen. Toen dat eenmaal zo ver was ontstond er veel PR via bedrijven, een groot artikel in Forrest en verhalen in The Washington Post en The New York Times.”

Itai Kohavi heeft met WEbook (“Crowdsourcing the novel“) duidelijk goud in handen. Hoewel zijn presentatie misschien niet altijd even sprankelend was, heeft hij een boeiend en ijzersterk verhaal. Na de krantenuitgevers lijkt er nu ook voor de boekenuitgevers zwaar weer op komst. Je vraagt je af in hoeverre deze groep uitgevers in staat is om goed in te spelen op de komende ontwikkeling. Specifiek voor Nederland geldt natuurlijk dat de omvang van het taalgebied een belemmering kan zijn. Tegelijkertijd liggen de kosten en risico’s van dit soort een flink stuk lager dan bij traditioneel uitgeven het geval is.

Ik geloof in deze ontwikkeling en ben benieuwd wie er in Nederland het voortouw neemt. Zijn het partijen als Lulu.com die zich deze kant op gaan ontwikkelen? Of is het the next step voor een uitgever als Nieuw Amsterdam? Wie zijn andere belangrijke spelers in dit veld en wie van hun heeft de beste uitgangspositie? De tijd zal het ons leren.

eDay is hét event om de nieuwste trends in online business en marketing te horen, zien en beleven. eDay is een dag vol visie, innovatie en inspiratie. eDay kijkt vooruit naar wat er staat te gebeuren op het gebied van online business en marketing. Zie ook het artikel eDay editie 2008: open up! en Innovatie = ‘Connect + Develop‘.