How to

Hoe meet ik mijn marketinginspanningen?

0

Online marketinginspanningen zijn tot in detail te meten. Wie zocht wat, wanneer en hoe? Wat was iemands reactie op hetgeen hij of zij vond, hoelang bleef iemand hangen, wanneer converteerde hij of zij tot een lead, wat waren de kosten en hoe waren deze opgebouwd?

Bij offline marketinginspanningen is dat wel anders. Bij RTV wordt gemeten met GRP’s die het brutobereik van een commercial weergeven en bij buitenreclame werken we met populatiecijfers. Dit blijven ruwe schattingen. Als je het zo bekijkt is bioscoopreclame nog het best meetbaar, tel simpelweg de bezoekers.

Toch zijn er verschillende online tools die je helpen inzicht te geven in de opbrengst van een offline marketinginspanning. Afhankelijk van je doelstellingen zijn er verschillende manieren om dit te meten.
Stel je houdt een sampling actie en deelt naast een proefpakketje een kortingsbon uit, dan kun je gewoon de ingeleverde bonnen tellen. Heeft je offline marketinginspanning echter een branding doelstelling? Dan maak je gebruik van conversatietracking of buzz tracking. Op basis van ‘rumour around the brand’ kun je zien wat je marketinginspanning los heeft gemaakt.

Buzz tracking houdt bij wat er over jouw organisatie of product gezegd wordt of waarom het zo stil is. Het is een middel om je online reputatie in kaart te brengen. Er zijn verschillende tools die dit inzichtelijk maken.

Google Trends en Google Insights for Search

Google trends is de meest bekende tool die snel een helikopterview geeft over het zoekvolume naar bepaalde keywords. Om te weten hoeveel er over jou, je bedrijf of je product gezegd wordt, vul je de voor voor jou meest belangrijke keywords in. Google Trends geeft je van maximaal 5 onderwerpen het zoekvolume per geografische regio en of het in Google News geweest is weer.

Google Trends

Net als Google Trends is Google Insights for Search een gratis tool. Insight for Search gaat een stapje verder dan Google Trends. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk zoektermen op een tijdlijn te zetten en informatie over zoekopdrachten binnen een bepaalde regio te tonen. Dankzij de indeling in categorieën is het mogelijk gedetailleerde resultaten te verkrijgen. Zo kan bijvoorbeeld gezocht worden op populaire zoekopdrachten in de categorie Automerken en kan daar vervolgens een regio of datum aan gekoppeld worden.

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Attentio

Wil je gedetailleerde informatie over hoe er daadwerkelijk gesproken wordt op onder andere fora en weblogs dan zijn er online marketing intelligence tools.

Attentio is een bedrijf dat zich hier volledig in gespecialiseerd heeft, onlangs won het een Red Herring. Hun product monitort weblogs, nieuwssites en forums. Alle relevante resultaten worden automatisch verdeeld in topics zodat er op het dashboard een helder overzicht gepresenteerd wordt. Op basis van onder andere de lengte van een buzzpiek wordt de ‘seriousness’ van een buzz bepaald. Regionale tracking wordt nu gedaan op domeinnaamextensie en taal. Maar ook op regio/stad zal mogelijk worden.

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Blogsearch

Naast de trendtools en gespecificeerde rapportages zijn er ook blogsearch tools. Deze geven snel een overzicht van de berichten die over jouw site, je product, je bedrijf en over welk keyword van belang voor je is, gaan. Hierdoor kun je snel inspringen op eventuele negatieve postings. Voorbeelden van blogsearch tools zijn Google Blogsearch, Blogpulse, Technorati en Trendpedia.

Er zijn voldoende mogelijkheden om online te meten wat het resultaat van een offline marketinginspanning is. We kunnen in Nederland voorlopig nog toe met de gratis tools, toch denk ik dat er op termijn meer gebruik gemaakt zal worden van uitgebreide marketing intelligence tools. Uiteindelijk wordt zichtbaarheid beloond, speel dus in op de ‘buzz’, reageer niet alleen met persberichten maar speel met blogs en eventueel fora. Herpositioneer je product zodra de perceptie van je klant anders is dan bedoeld. Maak gebruik van internet als communicatiemiddel en ga de dialoog aan met je doelgroep!

Welke tools gebruiken jullie om je online reputatie te managen?

Dit artikel is eveneens gepubliceerd op Brandmerck.