Hoe krijgt mijn bedrijf media-aandacht?

0

Meer bezoekers trekken door media-aandacht, vergt meer dan alleen een goed werkende site. Aan de website zal het niet liggen. De mogelijkheden die veel online bedrijven bieden, maken vaak het leven leuker en gemakkelijker. Maar hoe help je journalisten die een artikel over jouw bedrijf willen schrijven?

De aanleiding

In een oud havenpand, even buiten het historisch centrum, huisvest ‘De Grote Blauwe Vis’. Twee, van oorsprong, 3D designers hebben de Vis opgebouwd van een zolderkamer-bedrijfje tot een onderneming waar ze goed van kunnen leven. ‘De Grote Blauwe Vis’ biedt de mogelijkheid om online reisgidsen te maken en te delen. Respect voor de natuur en voor de lokale bevolking staat hierin centraal.

In de vergaderkamer, tevens lunchruimte van het snel groeiende bedrijf, zitten de twee mannen. Ze voelen dat het nu tijd is om de volgende stap maken. Om door te kunnen groeien zullen ze zich meer naar buiten moeten richten. Niet alleen hun vrienden (en daar weer de vrienden van) hebben inmiddels een profiel aangemaakt, ook de concurrentie wordt voelbaar. Ze hebben publiciteit nodig.

Case: de blauwe vis

Een langzame vrijdagmiddag. Om wat meer brandstof voor mijn hersenen te krijgen, tik ik wat woorden in de zoekbalk van de meest gebruikte zoekmachine. Tussen de zoekresultaten staat de vacature voor online communicatieprofessional bij ‘De Grote Blauwe Vis’. Op woensdag verstuurde ik mijn sollicitatie. In de brief geen oeverloze verhalen over eerdere functies, maar eenvoudigweg mijn visie hoe ‘De Grote Blauwe Vis’ zich nog beter kan profileren. Helaas: de mededeling “uw bericht is succesvol verzonden” verschijnt niet in mijn mailbox. De brief is nooit verzonden.

Op woensdagochtend is de vacature van de website verdwenen, de selectie inmiddels gestart. Gefrustreerd schuif ik de brief aan de kant. Maar lang duurde mijn inzinking niet. Wat ik ‘De Grote Blauwe Vis’ te vertellen had, is interessant voor een grotere groep. En bruikbaar. Er zijn genoeg online bedrijven en bureaus die in de zelfde situatie zitten als ‘De Grote Blauwe Vis’. Wat nu volgt is een bewerkte en uitgebreide versie van mijn afgekeurde sollicitatiebrief.

Op zoek naar publiciteit

Neem bijvoorbeeld het product van ‘De Grote Blauwe Vis’: online reisgidsen. We gaan steeds vaker op reis en nu we gemakkelijker overal op internet kunnen, is zo’n reisgids handig. De site ziet er toegankelijk uit, de webdesigner verstaat zijn vak. Technisch gezien loopt het ook soepel: de site laadt makkelijk en snel. “Laat de publiciteit maar komen, we zijn er klaar voor” klinkt het vanuit de vergaderzaal.

Een stagiaire krijgt de taak contact te leggen met “de media”. Ze komt met ideeën hoe kranten, televisie, tijdschriften te benaderen voor wat free publicity. In de vele telefoontjes naar de pers verwijst ze naar degroteblauwevis.nl voor meer informatie. Sommige journalisten zijn enthousiast , enkele hebben – zo vlak voor de deadline – een rubriek te vullen.

Journalisten gebruiken jouw site op een andere manier

Journalisten, redacteuren; het is niet een beroepsgroep die bekend staat om zijn geduld. Aangekomen op de site, wil de journalist snel informatie vinden over het bedrijf. Wat hij ziet is hoe hij makkelijk in drie stappen een account kan aanmaken, welke nieuwe features er zijn en een menu bovenaan de pagina. Ze brengen hem niet verder. Dan vindt hij onderaan de pagina de link “over ons”. De pagina opent met een foto van een vrolijke twintigster die lui-liggend- in- het-gras achter haar laptop. Blijkbaar is ze haar profiel aan het updaten. Over ons vertelt weinig over ons. Behalve een telefoonnummer en [email protected].

De redacteur heeft weinig tijd. Hij kan verder zoeken naar achtergrondinformatie – dit komt dan van andere sites en niet altijd in het voordeel van ‘De Grote Blauwe Vis’. Of hij kan bellen met het telefoonnummer en dan een (andere) stagiaire aan de lijn krijgen die hem helaas niet kan helpen. Of hij ziet van het artikel af. In dit keuzeproces moet jij hem leiden.

Hoe help je journalisten?

Spreek met ontwerpers van websites en al snel is “communicatie” hun vak. De gelikte webdesigns brengen, zo zeggen ze, conversaties op gang. Dat klopt. Maar met een heldere vormgeving alleen ben je er niet. De usabilityboeken en blogs schrijven dat gebruikersvriendelijkheid ook aandacht voor de doelgroep inhoudt. Om die te bereiken en de conversatie aan te gaan, zul je de juiste taal moeten spreken. Het enige punt dat in veel van deze boeken en blogs minder aandacht krijgt, is dat een website niet één doelgroep, maar meerdere doelgroepen kent.

‘De Grote Blauwe Vis’ wil groeien en om dit te bereiken zoeken ze publiciteit. Maar de website is nog steeds alleen gericht op mensen die een online reisgids willen aanmaken en waar ze hun informatie over respectvol reizen kunnen delen. Ze vergeten dat journalisten een andere doelgroep zijn, met een andere informatiebehoefte.

Wat helpt deze doelgroep?

  • Een link met “Pers” of “Media”. Deze link verwijst naar de pagina die in het kort vertelt wie en wat ‘De Grote Blauwe Vis’ is. Op deze pagina staan ook contactgegevens zoals een naam, telefoonnummer en emailadres van de persoon die je te woord kan staan.
  • Dit is overigens niet het moment voor een wervende reclametekst of zinnen die volgestopt zijn met nietszeggend jargon.
  • Geef een naam in plaats van een afdeling. Alex Dijkmeester is menselijker, toegankelijker. Mensen willen met mensen spreken. Zorg er vervolgens ook voor dat Alex bereikbaar is. Als Alex de general manager is, dan zal hij continu “besprekingen” hebben. De kans dat een journalist hem te spreken krijgt is klein. Een andere persoon opnemen, werkt beter.
  • Zorg voor afbeeldingen (hoge en lage resolutie) en biedt ook eerder verschenen artikelen aan over De Grote Blauwe Vis “in de pers”. Zo lever je een compleet dossier aan, zonder dat de journalist er moeite voor heeft moeten doen.

Is dit nieuw?

Het lijkt of ik met de een na de andere open deur in huis kom vallen. Dat is ook zo. Alleen kom ik weinig voorbeelden tegen waarvoor dit inderdaad open deuren zijn. Ik heb heel wat sites bezocht van web2.0 bedrijven, online marketingbureaus, bedrijven die een “totaal oplossing” bieden waarbij er ook aandacht is voor andere doelgroepen dan “de gebruikers”. In sommige gevallen vroeg ik mij zelfs af wie de doelgroep is. Ik denk zijzelf. Het niet onderkennen dat journalisten jouw doelgroep zijn, is het laten liggen van kansen. Maak het de journalisten makkelijk en geef ze op jouw site snel toegang tot de benodigde informatie. Dit zal alleen in je voordeel werken.

Tot slot aan die lezers die met “maar wij zijn maar een klein bedrijf, wij hebben dat niet nodig” reageren. De rubriek “Pers” of “Media” wordt niet alleen door de pers gelezen. Ook potentiële gebruikers en sollicitanten gebruiken die informatie om inzicht te krijgen in jouw bedrijf!