Behandel je sollicitant als klant en je klant als sollicitant
Het is dagelijkse praktijk: sollicitanten die online reageren, maar in de helft van de gevallen niet eens een reactie ontvangen. Of sollicitanten die zich online door lange teksten en formulieren met vele velden moeten worstelen. Dat het anders kan, bleek tijdens het seminar ‘Digitaal-Werven’. Dat het anders moet, blijkt uit het verband dat de sprekers legden tussen de sollicitatie-ervaring en de merkbeleving. Het seminar sloot af met de uitreiking van de beste digitale sollicitatie-ervaring van 2007 aan Reed Business.
Bas van de Haterd opent de middag met een korte introductie van het onderwerp ‘Op zoek naar de beste digitale sollicitatie-ervaring’. Zijn sheets zijn hieronder te bekijken.
Solliciteren is als het kopen van een product
Keith Robinson, een Britse recruitment specialist, verbaast zich vooral over het feit dat bedrijven (potentiële) sollicitanten niet als klanten beschouwen. Het verkrijgen van een baan is immers vergelijkbaar met het kopen van een product of dienst. Sollicitanten verwachten een duidelijke ingang op de homepage: producten en diensten hebben daar ook een prominente plek. Zelfs bij grote, gerenommeerde bedrijven met grote recruitmentafdelingen is dit niet het geval. Sollicitanten verwachten ook dezelfde service qua snelheid en gebruiksgemak als klanten.
Sollicitant = klant = mogelijke medewerker
Door sollicitanten niet als klanten te beschouwen blijft een enorm potentieel onbenut. Robinson wijst op het feit dat veel bedrijven moeite doen een online relatie met klanten op te bouwen. Klanten kunnen zich registreren en een profiel aanmaken. Deze registraties worden eigenlijk nooit benut voor werving. Robinson noemt voorbeelden van Amazon en Tesco. Als je ingelogd bent als klant en vervolgens wilt solliciteren, worden deze gegevens niet benut. Sterker nog: je wordt naar een site buiten de corporate site geleid. Het bedrijf kent je, maar vraagt je vriendelijk of je je nog een keer wilt voorstellen.
Een nog grotere kans ligt bij het benutten van een opt-in bij de registratie. Geef klanten de kans aan te geven of ze geïnteresseerd zijn in vacatures, zodat je ze later via e-mail kan benaderen.
De presentatie van Keith Robinson is hier te bekijken.
Carglass: simpel en mooi
Marc Drees, zelfstandig adviseur binnen de arbeidsmarkt, liet zien dat het sollicitatieproces in wezen eenvoudig is. Het bestaat uit vier stappen: zoeken, lezen, reageren en ontvangen. Tussen en tijdens deze vier stappen kan echter veel mis gaan.
Acht keer een moment dat de sollicitant mogelijk afhaakt. Hoe je dat kan voorkomen lees je in zijn heldere presentatie met alle do’s en don’ts.
Zijn belangrijkste tip: maak eens online een afspraak met Carglass. Dan weet je hoe simpel en mooi een online proces kan zijn.
De zoeker, twijfelaar en weter
Bas van de Haterd, zelfbenoemd professioneel bemoeial, deed de geheimen van een goede recruitmentsite uit de doeken.
Hij vertelde dat er drie typen sollicitanten zijn met elk hun eigen informatiebehoefte:
- zoeker: wil harde informatie
- twijfelaar: wil overtuigd worden
- weter: wil zo snel mogelijk solliciteren
De vele nuttige tips zijn te vinden in zijn presentatie.
Beste digitale sollicitatie-ervaring voor Reed Business
Reed Business won de beste digitale sollicitatie-ervaring. De genomineerde websites werden onderzocht op meer dan 50 onderdelen. De jury noemde de recruitmentsite van Reed Business transparant, eerlijk en gebruiksvriendelijk. Punten die eruit sprongen waren het overzichtelijke design, de compleetheid, het aansprekende taalgebruik en de manier waarop video is ingezet.
Overigens leverde het onderzoek van de recruitmentsites in het algemeen geen hoge rapportcijfers op. De sites scoren redelijk goed als het gaat om toegankelijkheid, gebruiksgemak en design. Maar op het gebied van personalisatie, het online sollicitatieproces en het afhandelen van e-mail is nog heel wat werk aan de winkel. Iedereen kan in ieder geval zijn voordeel doen met alle praktische tips die tijdens het seminar werden gegeven.
Renata Verloop ondersteunt organisaties bij het professioneel inrichten van hun webmanagement. Dit doet zij via haar bureau WEBMANAGEMENT.nl met advies, interim management en training.