Vijf lessen in open-sourcebier

0

[[image:vintv2.jpg::right:1]]Liam Mulhall, oprichter van open-sourcebierbedrijf Brewtopia was te gast in Nederland. Hij vertelde zijn bijzondere succesverhaal 21 september, tijdens de lancering van ons nieuwe boek over open innovatie ‘Open voor Business’. Vijf lessen van deze open-sourcebiermagnaat moeten we ons ter harte nemen. Ten minste, als je iets zou willen leren van een man die net een beursgang achter de rug heeft en de crowd als geen ander weet te bespelen.

Tegendraadsheid begon met software

Mulhall deed onmisbare ervaring op bij Red Hat Australië. Dit softwarebedrijf slaat munt uit de inspanningen van de software community die aan Linux werkt. Liam raakte onder de indruk van de enorme kracht van een webgemeenschap. Vandaag de dag ontdekken steeds meer bedrijven die kracht van open-sourcesoftware. Het open-innoveren of crowdsourcen zoals je wilt, kent zijn oorsprong in de softwarehoek.

De eerste vrijwilligerslegers stortten zich op het maken van software. Linux begon al in 1991 de hulp in te roepen van de gemeenschap. En in 1997 verscheen het standaardwerk over het werken met communities ‘The Cathedral and the Bazaar van Eric Raymond, de man die een jaar later de term ‘open source’ lanceerde. De eerste ervaringen over het werken met de webgemeenschap zijn dus een kleine tien jaar geleden al gebundeld. De Nederlandse vertaling van Henk Klöpping begint als volgt: 

Linux is tegendraads. Wie zou nog geen vijf jaar geleden hebben vermoed dat een besturingssysteem van wereldklasse als door toverkracht kon ontstaan uit de versmelting van in deeltijd verricht programmeerwerk door enige duizenden ontwikkelaars, die over de hele planeet verspreid slechts werden verbonden door de dunne draadjes van het Internet?

De Kathedraal en de Bazaar, 1997 

Draaien we de klok weer vooruit naar 2006. Wie zou gedacht hebben dat we negen jaar later zouden praten over open-sourcebier, open-sourcemedicijnen, open-sourcevliegtuigen, – auto’s en –schoenen? Allemaal tegendraadse initiatieven van organisaties die werken met mensen ‘die over de hele planeet verspreid slechts worden verbonden door de dunne draadjes van het Internet’ 

De vijf lessen van Liam 

Liam Mulhall vertrekt bij Red Hat om zijn open-sourcebierbedrijf te beginnen. Het verhaal van Brewtopia is niet duidelijker te vertellen dan dit filmpje laat zien.

Les 1: Geen kennis, geen geld geen probleem  

Zonder product, geld en kennis een bedrijf beginnen. Dat is wat Mulhall deed. Dat wordt natuurlijk niets. Ze geloofden er zelf ook niet in. Twee no-no’s die eigenlijk geen idee hadden waar ze mee bezig waren.  

[[image:geen_keenis_geen_probleem_v2.jpg::center:0]]

Hoe krijg je klanten als je geen product hebt, geen geld en kennis? Natuurlijk had Mulhall wel ideeën, maar door zich kwetsbaar op te stelen kon hij optimaal gebruik maken van de inspanningen van de webgemeenschap. We zagen dat eerder al bij open-source software. Het deed me denken aan een verhaal van Jason Hunter dat ik ken (Open source from the inside). Hij vertelde over zijn ervaringen met het Java Jakarta project. Zijn les was dat je er vooral voor moet zorgen dat de community iets heeft om op te kauwen. Als alles al af is en gedaan, dan is er geen uitdaging. En Brewtopia gaf de community wat om op te kauwen. 

Het verhaal van Liam is hilarisch en de aanwezigen in congrescentrum Amstelveen belonen zijn grappen met geschaterlach. 

[[image:_dsc0866k_v2.jpg::center:0]]

Maar Liam heeft niet alleen de lachers constant op zijn hand, maar ook de investeerders. Zijn bedrijf Brewtopia heeft een Australische beursnotering. Maar geluk lijkt ook een factor. De eerste bestelling was één sixpack . Een vrouw kocht het voor de vijftigste verjaardag van haar man. Liam plakte persoonlijk de etiketten en bezorgde het bier zelf thuis. Twee dagen later belde de man Liam. Hij bleek art director van het grootste reclamebureau van Australië te zijn. Voor een van zijn klanten bestelde hij meteen 10.000 flesjes. Paniek! Maar het is goed gekomen. En met die eerste grote order kon heel wat van de opstartkosten gefinancierd worden. 

Les 2: Invertise Brewtopia dankt succes aan internetcrowd.

Maar Liam moet niet veel hebben van de term ‘crowdsourcing’, hij houdt het liever bij zijn eigen uitvinding ‘Invertising’.

‘Inwardley focussed brand development & innovation by an entity’s consumers at  zero risk’ 

Binnenstebuiten keren, inverteren dus, en dan nog eens met 0 risico. Die inwaarts gerichte productontwikkeling begon met een paar vrienden. Die kleine kern werd gevraagd wat ze moesten doen. Welke smaak moest het bier hebben, kleur van het flesje, dat soort dingen. Gewoon via e-mail en dan stemmen. Iedere beslissing werd voorgelegd aan deze groep. [[image:church2.jpg::left:0]]Dit democratische proces heeft het succes van Brewtopia bepaald. En dat er geen risico was had simpel te maken met de manier waarop je bier kan bestellen. Uitzoeken, betalen, afleveren. Dat klanten eerst moeten betalen had Liam nog onthouden van zijn cursus accountancy.  Maar de klanten worden ook beloond. De community die hem zo goed heeft geholpen zijn mede-eigenaar geworden van het bedrijf. Ideeën werden beloond met aandelen en bierdrinkers konden zo het nuttige met het aangename verenigen. Want is het niet de natte droom van iedere man om ooit je eigen bierbrouwerij te hebben? Voordat je dood bent het liefst. 

Les 3: Lift the kilt…Let them Fiddle

Als je het doet, doe het dan goed. Wees volledig transparant en open in wat je doet. Vrij vertaald in Brewtopiataal: ‘Lift the kilt and let them fiddle’. Met het accent op ‘them’. De organisatie zelf is de facilitator. Ideeën uit de webgemeenschap snel opvolgen is het devies, want dat laat het beste zien dat je ze serieus neemt. Het idee om met Brewtopia naar de beurs te gaan bijvoorbeeld, kwam ook uit de Brewtopia community. En over dat idee werd natuurlijk ook weer gestemd door diezelfde gemeenschap.  

Les 4: Hand over the Keys ‘Geef je sleutels aan de crowd en laat ze zelf sturen’

Dan heb je meteen te pakken waar de meeste bestuurders klamme handen van krijgen: de controle uit handen geven. Maar Liam Mulhall put er vooral zelfvertrouwen uit. Toen hij businessplannen ging maken werd hij alleen maar depressief omdat de berekeningen iedere keer uitwezen dat het niet uit kon.  

[[image:hand_over_the_keys_v2.jpg::center:0]]

Maar het liep allemaal anders. Dankzij de hulp van de crowd.

Les 5: Enterain and engage

[[image:_dsc0910k_v2.jpg::left:1]] Liam zit niet in de bierbusiness. Hij doet in entertainment en vermaakt de mensen. Dat doet hij meesterlijk, Liam is een entertainer. Maar in feite doet Liam met zijn Bewtopia precies hetzelfde. Van het bestellen van het bier tot en met de consumptie moet grote pret zijn. En daarin gaat Brewtopia behoorlijk ver. Bel ze maar eens, en luister naar het bandje: press one if you want your money back, press two if you want to hear a dog bark, if you’re dyslactic pres 69696969. 

Zijn Brewtopiabier is helemaal niet special. Er zit hop en water in en als je er teveel van drinkt wordt je dronken. Het gaat om jouw persoonlijke bier. Hier staan we met Liam op de foto. Hij heeft er speciaal een origineel VINT opens-sourcebiertje voor ons meegenomen. Het logo lijkt verdacht veel op dat van Heineken. 

Later die avond…

We belandden met Liam en zijn vrouw bij Van Vlaanderen. Zes passen verwijderd van het Heineken hoofdkantoor. Daar heeft hij het over zijn toekomstplannen. Op de toko passen van z’n bierbedrijf lijkt hem niets. Inmiddels wordt Liam uit alle uithoeken van de wereld geld aangeboden om in nieuwe businesses te investeren. Hij denkt serieus over na een open-sourcebank te beginnen en is bezig een ‘open-sourcebos’. Daar toasten we op.