Amazon’s Mechanical Turk
De dure decembermaand komt er aan. Maar voor wie geen zin heeft in geldzorgen heeft Amazon iets nieuws. Je kunt sinds kort een klein kapitaaltje bij elkaar klikken op een nieuwe site van deze elektronische boekenwinkel.
De nieuwe Harry Potter kan met gesloten beurs zo je kant op komen. Maar het wordt nog gekker. Het geld dat je bij elkaar verdient kun je van je Amazon account naar je eigen bank over maken. Het concept is revolutionair, maar het werk dat je er voor moet doen is te dom voor woorden.
Hoe werkt het? Je klikt naar de site en krijgt steeds een set foto’s te zien met een vraag. De foto’s lijken een beetje willekeurig genomen van gebouwen in een straat die je niet kent. Om dit soort foto’s gaat het vooral.
[[image:fotostraat.jpg::center:1]]
De vraag de er bij wordt gesteld is meestal zoiets als ‘welke foto laat het beste het kantoor van bedrijf X zien?’ Op sommige foto’s zie je het hele bedrijf niet staan. Die vallen dus af. Op andere staat er een paal voor. Die dus ook niet. Op twee zie je het gebouw met bedrijfsnaam waarvan er één slecht leesbaar. Er blijft er dus maar één over.
Het klusje stelt net zo weinig voor als de beloning. Twee of drie dollarcent per fotoselectie. Een paar vragen komen in mij op: Waarom huren ze niet gewoon een professionele fotograaf om die foto’s te maken? Wie gaat er voor die paar rotcenten zoiets zinloos zitten doen? En waarom heet de site in vredesnaam ‘Amazon Mechanical Turk’?
[[image:mechanischeturk.jpg::center:1]]
Waarom het een mechanische Turk is valt uitgebreid na te lezen via hun site. Leuker is het etiket ‘artificial artificial inteligence’ dat Amazon hier op plakt. Kunstmatige intelligentie ken je vast wel. Dat gaat over technologiewerk dat zo intelligent is dat het net het werk van een mens lijkt. Kunstmatige kunstmatige intelligentie is werk dat door mensen wordt gedaan waarvan je zou verwachten dat er technologie achter zit.
[[image:amazonmechanischeturk.jpg::right:0]]Als een computer niet eens zo’n stom werkje kan als het selecteren van een paar foto’s, dan geeft het je te denken. Met kunstmatige intelligentie wordt het dus nooit wat. Maar mensen zijn ook niet altijd even slim. Kijk bijvoorbeeld eens naar Clickworkers. Daar kun je nog zo’n raar werkje doen, alleen krijg je er niet voor betaald.
[[image:fotomars.jpg::right:0]]Je moet cirkeltjes zetten om marskraters. Daar help je de NASA mee. Eerst werd dat werk door duurbetaalde wetenschappers gedaan. Maar mensen zo als jij en ik kunnen het net zo goed en we laten ons niet eens voor betalen.
Wie echt behendig wordt met de mechanische Turk van Amazon kan al gauw $ 8 per uur verdienen. Kijk, nu wordt het toch interessant. Iedereen die engels speekt en een computer heeft kan mee doen. Veel mensen die geen engels spreken en geen computer hebben zouden mee willen doen. Het is wachten op nieuwe toepassingen van deze micropayments. Die kun je zelf verzinnen want Amazon stelt de technologie als mash-up helemaal voor je open. Maar voorlopig kun je hiermee al aardig zuinig de decembermaand in.
Menno van Doorn is Manager Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie van Sogeti.