Social software in de politiek
Wouter Bos en Peter van Heemst zijn de eerste landelijke politici die podcasten. Daarmee leveren deze heren weer een bijdrage aan het beeld dat als je links bent je de hipste communicatie- instrumenten gebruikt.
[[image:peter_copy1.jpg::center:0]]Links activisme (en vooral de SP) is sowieso al dominant met het aantal weblogs en voorspelbaar is dat in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen (4 maart 2006) de volksvertegenwoordigers links op het politieke spectrum in de podcastende meerderheid zullen zijn. Dat roept de vraag op naar de beweegreden. Is er een diepere behoefte om meer laagdrempelige instrumenten te kiezen om burgers te bereiken? Podcasting dus als social software. Of is het een sterk gevoel voor wat goed scoort in de media? Ik heb een meer politicologische verklaring. Wie naar de samenstelling van de kabinetten vanaf 1945 kijkt ziet dat kabinetten met een links signatuur in de minderheid zijn. En behalve in de grote steden zijn colleges met links in aantal minder. Het is dus een van de manieren om te proberen macht te verkrijgen. En het noodlot voor links is dat rechts hetzelfde trucje ontdekt. Dus binnenkort Van Aartsen aan de podcast of beter nog videoblog?
En haast ongemerkt heeft Balkenende gisteren een ambitieus plan gepresenteerd om de overheidscommunicatie met digitale middelen in eigen hand te nemen. Het gaat om het Implementatieplan naar aanleiding van het rapport ‘Vijftig aanbevelingen voor communicatie met en door een andere Overheid‘ (pdf). Dit is gisteren door het ministerie van Algemene Zaken gepresenteerd, maar kreeg in de marge van de Troonrede en Miljoenennota nauwelijks aandacht. De creatie van eigen kanalen tussen de politiek en burgers – zonder de tussenkomst van de duidende journalistiek – staat voorop. Nota bene een idee geholpen door D66 coryfee Gerrit Jan Wolffensperger, zijn advies lag ten grondslag aan het plan.
[[image:cspan.jpg::center:0]]Het meest vergaande voorstel betreft een onderzoek naar de realisering van een digitaal overheidskanaal op tv (Parlements-tv), in navolging van C-span in de VS. Dit kanaal moet alle kamerdebatten, commissievergaderingen en persconferenties integraal gaan uitzenden. Het tv-kanaal is ook in te zetten voor debatprogramma’s, ‘live phone-ins’ met bewindslieden en verslagen van werkbezoeken en ontmoetingen met het publiek. De ministerraad wil de videobeelden ook ontsluiten via internet en via UMTS. Ook moeten er duidelijke portals voor overheidsinformatie komen met meer centrale sturing. Nu heeft nog elk ministerie een eigen manier van presenteren op internet, maar alle websites van de departementen moeten uiterlijk medio 2006 zijn ingericht volgens de recent ontwikkelde gezamenlijke Stijlgids. De regering laat een ‘internet-architectuur’ ontwerpen en gaat experimenteren met nieuwe digitale kanalen zoals MSN, UMTS, I-mode en sms-attendering. Jaarlijks komt er een voortgangsverslag en verdere lijn in een ‘werkplan Nieuwe Media’. Ook komt er een ‘contactcenter voor de gehele overheid’ met een centraal telefoonnummer en online ingang. De bouw hiervan zal enkele jaren vergen.
Politiek Den Haag – links en rechts – gaat in de komende weken flink door. De voorsprong van links is nog maar een kwestie van tijd.
Meüs van der Poel, Politiek Online