Businesstrend: met blogging betere business (1)
In een drieluik zal ik op Frankwatching aandacht besteden aan het fenomeen blogging als een van de belangrijkste businesstrends van dit moment. Geen grote visionaire verhalen, maar vooral praktijkmateriaal dat inzicht geeft in de materie en laat zien wat er worldwide rond dit thema allemaal gaande is. Met voor de liefhebber – voor de eventuele verdieping – veel links naar achterliggende bronnen “Met blogging betere business” zo luidt mijn stelling en dat zal ik hier met voorbeelden proberen te staven. Voor degenen die vooraf behoefte hebben aan een korte inleiding op het thema, verwijs ik graag naar de special van Marketingfacts.nl over Businessblogs en corporate blogs.
In dit eerste artikel ga ik in op de inzet van weblogs door grote ondernemingen. Steeds meer grote concerns raken geinteresseerd in het fenomeen weblogs. Niet vreemd ook, want blogging is voor bedrijven een ideale manier om dichter op de markt en de samenleving te zitten. De belangrijke kracht van weblogs is dat je een groot bedrijf weer kunt laten aanvoelen als klein. Die bekende vergelijking met de kruidenier op de hoek, waar een mens van vlees en bloed achter de toonbank staat waarmee je ook gewoon een gesprek aan kunt gaan.
Het bekendste voorbeeld van een groot bedrijf dat volop gebruik maakt van weblogs is zonder meer Microsoft. Begin vorig jaar stelde het allemaal nog niet zoveel voor, in februari 2003 waren er zegge en schrijve 30 werknemers van Microsoft die op internet aan blogging deden. Maar nadat Bill Gates het risico durfde te nemen en zijn werknemers toestemming gaf om te gaan bloggen, explodeerde dat aantal. Binnen ruim een jaar waren er 400 webloggende werknemers (mei 2004), een aantal dat aantal vervolgens binnen drie (!) maanden verdubbelde tot 800 actieve Microsoft-webloggers (augustus 2004) . In september 2004 werd de grens van 1000 gepasseerd, bijna 25 van het totaal aantal werknemers. Het actuele overzicht van Microsoft-bloggers is te vinden bij blogs.msdn.com. Mijn favoriete Microsoft-weblog is Scobleizer, lees wat Microsoft hier zelf over schrijft.
One of the most popular bloggers out there is Microsoft’s Robert Scoble, who uses his own personal weblog to get Microsoft partners excited about his company’s technology. Thousands of websites and other blogs link to Scoble’s popular blog, and he is regularly read and interviewed by business and technology magazines like EWeek, Microsoft Watch, and Fast Company.
Het zal duidelijk zijn: bij het ooit zo gesloten Microsoft is een aardverschuiving gaande. En dat gebeurt niet voor niks, hier is voor Microsoft duidelijk ook iets te halen. De Micosoft-weblogs vormen samen een gigantisch groot netwerk van voelsprieten die in de markt uitstaan. Een slimme manier om te bouwen aan een ander imago, een geweldig instrument voor relatiemanagement en een ontuitputtelijke bron voor innovaties en productontwikkeling. Dat medewerkers het ook nog leuk vinden en soms erg gepassioneerd aan de slag zijn, geeft ongetwijfeld ook nog positieve effecten op bijvoorbeeld de motivatie van medewerkers. Al blijft het allemaal nog wennen en gaan er ook in virtual life (net zoals trouwens in real life) soms dingen mis, zo blijkt uit het verhaal van de ontslagen Microsoft-werknemer Michael Hanscom.
HP kon natuurlijk niet achterblijven en begon in november 2003 haar weblog experiment. HP koos duidelijk voor een heel andere koers, zo blijkt uit HP’s Blog Index. Het bedrijf hanteert een centraal geregisseerd model en heeft er voor gekozen om vier van haar iconen naar voren te schuiven. Een keuze die te respecteren is, al laat een ander voorbeeld bij researcher Gartner zien dat teveel regulering ook dood kan slaan.
Sun is een laatste voorbeeld waar de bedrijfsleiding een gigantische ommezwaai heeft gemaakt. Dat begon allemaal in mei van dit jaar, toen Sun spelregels in de vorm van een Policy on Public Discourse publiceerde. President en chief operating officer Jonathan Schwartz heeft als enthousiast blog-aanhanger een gids-rol en – niet onbelangrijk – heeft ook het nodige succes
The Sun president’s Web writing style — open, honest, ever geeky — is a hit. Schwartz’s blog reaches more than 100,000 readers per month, a number that has grown exponentially during the blog’s three-month existence. “I’m stunned by the breadth of it,” he says. Surprise aside, it’s easy to see why a busy bigwig like Schwartz might take the time to operate what some view as a nerdish hobby. “It is an efficient way for me to have a focused, one-on-one conversation with thousands of people — shareholders, customers, employees, and the digerati that circle this industry,” Schwartz explains.
Sun is ook het voorbeeld van een bedrijf waar een belangrijk deel van het topmanagement een eigen weblog heeft: naast Jonathan Schwartz (President and COO) hebben ook James Gosling (CTO of the Developer Products group), Simon Phipps (Chief Technology Evangelist), John Gage (Chief Researcher and Director of the Science Office) en Tim Bray (Director of Web Technologies).
Meer dan Microsoft laat Sun zien dat webloggen sterk verbonden is aan haar bedrijfscultuur en HR-beleid. Werknemers worden aangemoedigd om op blogs.sun.com over wat dan ook (!) te gaan bloggen. Bij Sun bloggen op dit moment ongeveer 100 van de 32.000 werknemers (1%). Bezoekers worden erop geattendeerd dat in de weblogs van werknemers slechts persoonlijke meningen worden weergegeven. Op de website van Sun worden blogs van individuele werknemers voorgesteld. Sun gaat zelfs zo ver dat blogs een prominente plaats hebben gegeven op de corporate website (zie de rechterkolom). Dit betekent dat weblogs daarmee op hetzelfde niveau als Press Releases worden aangeboden! Hier wordt een nieuwe richting ingeslagen, hier wordt geschiedenis geschreven!
In Nederland is er voor zover mij bekend nog geen voorbeeld van een grote onderneming die weblogs inzet in het kader van haar marketingstrategie. Dat is een kwestie van tijd, het kan niet lang meer duren voordat ondernemingen als Philips, KPN en Getronics (en in hun kielzog vermoedelijk een heleboel bedrijven uit andere branches) het licht zien.
In een volgend artikel zal ik ingaan op wat weblogs voor kleinere bedrijven kunnen betekenen. Reacties op dit artikel zijn natuurlijk welkom. Reageren kan via comments (de link is hieronder te vinden) of per e-mail (klik op de Gmail-banner rechtsboven).
Update 4 december 2004, 19.30 uur: In april 2004 heeft IBM een deel van haar DevelopersWorks website opengesteld voor een klein aantal technical bloggers.
[Thanks to it World Canada]