Binnenkort: Twee topseminars over de Zorg

0

[[image:zorg.jpg::right:1]]Mediaplaza presenteert binnenkort twee seminars rondom de nieuwste trends en ontwikkelingen in de Zorg: op dinsdag 17 oktober a.s. eerst 'Marktwerking en innovatie in de Zorg', op 8 november gevolgd door 'Informatiebeveiliging in de Zorg'. Tijdens deze seminars zal een aantal bekende nationale en internationale sprekers een groot aantal spraakmakende praktijkcases uit de zorg presenteren. Interessant: ook de invloed van Web 2.0 op de Zorg staat op het programma.

Marktwerking en innovatie in de Zorg

Door de invoering van het nieuwe zorgstelsel en de liberalisering van de zorgmarkt, neemt de marktwerking in de zorgsector steeds meer toe. De toenemende concurrentie van nieuwe (buitenlandse) toetreders zet organisaties onder druk. De consument van vandaag is ook als patiënt mondiger, beter geïnformeerd en veeleisender dan vroeger. Door fora, weblogs en andere communities komt hij of zij een stuk beter beslagen ten ijs.

Tijdens het seminar Marktwerking en innovatie in de Zorg besteed Mediaplaza in Utrecht aandacht aan hoe hiermee om te gaan. Het seminar wordt geleid door dagvoorzitter Ton Smit, hoofdredacteur van Qure. Keynote sprekers zijn Jan Kiemel van RBV Slotervaartziekenhuis, Bram den Engelsen van Twynstra Gudde en Paul Epping van Epping Consultancy.

Collega blogger Martijn Hulst, tot voor kort nog werkzaam bij de Isala klinieken in Zwolle, maar inmiddels als adviseur verbonden aan Twynstra Gudde, zal een parallelsessie verzorgen over De invloed van Web 2.0 op de gezondheidszorg. Op zijn blog MartijnHulst.nl schrijft hij al geruime tijd over communicatie, marketing en organisatie in de zorg. Enkele dagen geleden nog maakte hij op zijn blog melding van de eerste Nederlandse ziekenhuisdirecteur (Herre Kingma, voozitter Raad van Bestuur van Medisch Spectrum Twente) met een eigen (soort van) weblog.

Informatiebeveiliging in de Zorg

Informatiebeveiliging binnen de zorgsector is een ander actueel en belangrijk thema, omdat de patiëntenprivacy nog niet in voldoende mate kan worden gewaarborgd. Hierdoor is de invoering van het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) van 1 januari 2006 uitgesteld naar 2008. Ook is er de invoering van de Wet op het Burger Service Nummer (BSN) die in het najaar van 2006 van kracht wordt. Tegelijkertijd komt er een ministeriële regeling die erop naziet dat de NEN 7510 verplicht geïmplementeerd moet worden.

Het seminar Informatiebeveiliging in de Zorg gaat in op de vraag hoe zorginstellingen een structurele informatiebeveiliging kunnen opzetten. Het wordt geleid door Nico Huizing van Ernst & Young EDP Audit. Keynotes zijn Jan Willem Schoemaker (Security Officer van Erasmus MC), Jan Vesseur (Project Hoofd Inspecteur voor ICT, Inspectie voor de Gezondheidszorg), Erik Flikkenschild (Hoofd Centrale Faciliteiten, Centrale Dienst Informatievoorziening, Leids Universitair Medisch Centrum) en Iris van Bennekom (directeur Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie).

Hoe belangrijk het toepassen van structurele informatiebeveiliging is werd onlangs weer zichtbaar bij het Northwest Hospital in Seattle (Verenigde Staten). Na een aanval van een Amerikaanse computervirus werd bij dit ziekenhuis de patiëntenzorg gehinderd, doordat laboratoriumtesten en operatieschema's werden vertraagd en computers op de intensive-care werden gesloten. Dit heeft voor levensbedreigde situaties gezorgd en de blogosfeer stond er bol van.

Meer informatie