Onderzoek: groei kleine bedrijven stokt door tijdgebrek en onvoldoende marketingkennis
75 procent van de zzp’ers en kleine bedrijven is niet tevreden over hun bedrijfsresultaat. Maar 25% geeft het bedrijfsresultaat het rapportcijfer 7 of hoger. Het gemiddelde cijfers dat ondernemers zichzelf geven is een 4,8. Tijdgebrek en onvoldoende marketingkennis zijn de voornaamste redenen waardoor hun groei stokt, zo blijkt uit onderzoek dat mijn bedrijf We Love Communities deed onder 1.297 ondernemers met een eenmanszaak of klein bedrijf.
Dat ondernemers moeite hebben om aan nieuwe klanten te komen verbaast me niet. Ik voorspelde twee jaar geleden al dat de oude manier van marketingcommunicatie, namelijk push communicatie, niet meer werkt. Oud nieuws dus. Maar ik vind het schokkend dat zoveel kleine bedrijven niet tevreden zijn over hun bedrijfsresultaat. Dat het gemiddelde rapport cijfer dat ondernemers zichzelf geven een 4,8 is.
Op school zou je daarmee blijven zitten. Hoe kan het dat je nog steeds onderneemt? Hoe lang houd je dat als ondernemer vol? Je bent waarschijnlijk gaan ondernemen omdat je kansen zag, omdat je anderen graag helpt of omdat je geld wil verdienen met wat je leuk vindt. Daarom is het extra schrijnend dat 75% van de kleine bedrijven niet blij is met hun bedrijfsresultaat.
Goed om wat dieper in te gaan op de oorzaak. Nieuwe klanten bijvoorbeeld: hoe komen Nederlandse en Belgische zzp’ers en kleine bedrijven nu aan klanten?
Via-via aan klanten komen, via social media (organisch en via advertenties), via offline reclame, zoekmachineoptimalisatie en netwerk evenementen: het zijn stuk voor stuk prima middelen om onder de aandacht te komen van je potentiele doelgroep. Maar blijkbaar is dat niet genoeg om een succesvolle business te runnen, anders lag het rapportcijfer niet zo laag.
Heel eerlijk: het verbaast me niet. In deze snel veranderende wereld heeft de gemiddelde consument behoefte aan een andere, nieuwe manier van communiceren. Namelijk vanuit echte en oprechte verbindingen. Je koopt tijdens een crisis niet zomaar van de eerste de beste, maar wil eerst weten met wie je te maken hebt, of je diegene leuk vindt, wat de ervaringen zijn van anderen en of je de ondernemer en daarmee zijn of haar bedrijf vertrouwt. Pas daarna wordt je klant, want je kunt je geld maar een keer uitgeven. Daarom zijn via-via aanbevelingen en positieve ervaringen van eerdere klanten ook zo belangrijk.
Van push communicatie naar de dialoog aangaan met potentiele klanten, want dat werkt!
Nieuwe klanten krijgen doe je dus in eerste instantie via-via, want mond-tot-mond reclame is nog altijd de sterkte manier van reclame maken. Maar die via-via bron droogt op een gegeven moment op. Bovendien is dat model niet schaalbaar en erg afhankelijk van je netwerk en gun-factor. Daarom is het belangrijk om ook op een andere manier een nieuw netwerk van potentiele klanten aan te boren.
De oude manier van marketing werkt niet meer
Natuurlijk kun je als ondernemer terugvallen op wat je al kent. Content delen op social media, adverteren via Google, Facebook en Instagram, nieuwsbrieven versturen, blogs schrijven, een podcast opnemen, een boek uitbrengen… Allemaal prima manieren, maar het levert niet het gewenste resultaat op en kost vaak veel tijd. Waarom? Omdat je aan push communicatie doet. Als mensen jouw boodschap horen via bijvoorbeeld een nieuwsbrief, podcast, advertentie of boek, dan kunnen ze niet terugpraten en hun ervaringen met jou en andere gelijkgestemden delen. Daardoor mis je de kans om in gesprek te gaan en een relatie op te bouwen met mensen, online.
Een online community is de oplossing
Een goed alternatief om wel die dialoog aan te gaan is met een online community. Bijvoorbeeld in de vorm van een Facebookgroep, een LinkedIn-groep of een online community op je eigen website. Daardoor zet je mond-tot-mond reclame slimmer in, want in een online community komen klanten en potentiele klanten vaak samen rondom de expertise, product of dienst van de ondernemer die de community leidt. In dit geval de zzp’ers en kleine bedrijven. Van de 1.297 respondenten geeft maar 35% aan dat ze een online community inzetten als marketingtool. Voor 65% van de zzp’ers en kleine bedrijven ligt daar dus nog een enorme kans.
Toen we dieper in de cijfers van het We love communities onderzoek doken, ontdekten we namelijk dat van de 399 ondernemers die een online community heeft, maar liefst 183 respondenten daar ook klanten uit halen. Dus 45% van de ondernemers die een online community heeft, haalt daar ook klanten uit. Dat percentage ligt aanzienlijk hoger dan uit andere marketingtools.
Het verbaast me niet dat nog maar weinig ondernemers een online community meenemen in hun marketingmix. Onbekend maakt onbemind. Daarnaast weten veel ondernemers ook niet waar ze moeten beginnen. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat veel ondernemers vooral de kennis ontbreekt om online zichtbaar te zijn binnen hun doelgroep en een band met (potentiële) klanten op te bouwen.
Dat geldt ook voor het feit dat deze ondernemers aangeven geen tijd hebben om deze kennis op te bouwen. Zo kunnen zij niet groeien in hun ondernemerschap en met hun bedrijf. De vraag is ook gaan deze bedrijven bij de volgende economische neergang het hoofd boven water houden? Veel ondernemers waarbij het nu goed gaat beseffen zich vaak onvoldoende dat concurrentie met name uit de online hoek gaat komen.
Wat kun je als zzp’er en kleidn bedrijf zelf doen om je bedrijfsresultaat te verbeteren?
1. Marketingkennis bijspijkeren, door je kostbare tijd slim in te zetten en je te laten bijscholen over de nieuwe manieren van marketingcommunicatie. Bijvoorbeeld door een 1,5 uur durende spoedcursus community building te volgen bij We love communities. Deze is gratis voor ondernemers;
2. Time management, werk volgens een simpel stappenplan dat werkt, zodat je weet waar je moet beginnen, het wiel niet zelf hoeft uit te vinden en tijd en geld bespaart. Door slimmer om te gaan met je tijd, hoef je niet te hollen en stilstaan met je marketing en content delen. Veel ondernemers zijn uren kwijt met het scrollen op social media op zoek naar inspiratie, waardoor ze weinig tijd overhouden om hun bedrijf te laten groeien. Werk volgens een content-strategie en planning en houd jezelf daaraan. Consistentie is key;
3. Vraag om hulp, door externe experts in te huren. Daardoor blijft jij doen waar je goed in bent en huur je de expertise in die je mist om je bedrijf te laten groeien op een manier die bij jou past. Let er wel op dat de expert die je op het oog heeft goede referenties heeft. Check dat via Google reviews, de website van desbetreffende expert of via LinkedIn referenties. Wat ook een goede graatmeter is: check of hij of zij ook regelmatig in de media komt. Zo weet je zeker dat je te maken hebt met een A-Player. Die zijn misschien wat duurder, maar besparen je veel tijd en gedoe omdat ze veel ervaring hebben. Daardoor verdien je die investering vaak snel terug;
4. Sluit je aan bij een online community van gelijkgestemden. Op Facebook vind je veel groepen voor zzp’ers en ondernemers waar vaak gratis tips, tricks en inspiratie wordt gedeeld. Bijvoorbeeld de Community Leaders Club voor ambitieuze ondernemers die meer uit hun online groep willen halen. Samen groei je sneller dan alleen.
Over de auteur
Maartje Blijleven (1979) is #1 bestsellerauteur, keynote spreker en al 20 jaar online content en community expert voor bedrijven zoals Endemol, KLM en Facebook. Als oprichter van de Community Leaders Club en Online Community Academy, weet ze hoe je een community begint en laat groeien. Ze staat bekend als de ‘queen of communities’ en hielp al honderden ondernemers en professionals om succesvol te zijn met hun eigen online community.
Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.
Lees de Frankwatching-artikelen over Alle artikelen of Digital business.