Van tekst en plaatjes naar beeld en geluid
“Welke zoektocht heeft de Telegraaf Media Groep de afgelopen jaren doorgemaakt om te komen van tekst en plaatjes naar beeld en geluid?” Dat is de vraag waar Marianne Zwagerman, directeur Telegraaf Digitale Media, in haar presentatie tijdens het Mediapark Jaarcongres 2008 antwoord op geeft.
Bewegend beeld heeft de toekomst
De moderne consument is door de huidige technologie informatiejunk geworden. Wie kent het niet dat je ook op zondag even checkt of je niet een belangrijk sms-je hebt gemist. Buiten de bereikbaarheid neemt echter ook het fenomeen ‘video’ duidelijk een belangrijkere plek in de mediaconsumptie in. Daarom gelooft de TMG dat bewegend beeld de toekomst heeft. Video draagt inmiddels voor 20% bij aan de digitale omzet.”
Marianne geeft tijdens haar presentatie een paar voorbeelden. Het zijn voorbeelden waarin ze laat zien hoe een traditionele uitgever kan omgaan met internet en hoe print crossmediaal doorgetrokken kan worden.
Bepalen van gesprek van de dag
De TMG wil vanuit de passie van de Telegraaf graag het gesprek van de dag bepalen. Vanuit de kracht en de grootheid van de Telegraaf kunnen ze dat ook. Indien nodig willen ze graag politici ter verantwoording roepen, topcriminelen direct vanuit de gevangenis aan het woord laten en sporters direct na de wedstrijd kunnen spreken. Dat kan dus ook met video.
De TMG wil graag altijd en overal video kunnen laten zien. Om de productie van video gemakkelijker te maken hebben ze bij de TMG nu zelf verschillende videoproductiehuizen. Deze maken allemaal content voor web, mobiel, out of home TV en broadcasting.
Dumpert, het antwoord op YouTube
Het eerste voorbeeld is Dumpert. Dumpert is de grootste Nederlandse videosite na YouTube. Maar Dumpert vaart op een heel ander model. De redactie selecteert uit alle content die ze aangeboden krijgt de beste video’s. Je hoeft dus niet meer zelf te zoeken, en er is ook nog eens geselecteerd op dingen die je leuk vindt. Dat is één van de verklaringen voor het succes. Er worden hier meer dan 60 miljoen video’s per maand afgespeeld die door meer dan 2,5 miljoen unieke bezoekers bekeken worden. En het aantal is maandelijks nog stijgend.
Van krant naar chat naar krant
Een ander goed voorbeeld is de videochat. ’s Ochtends wordt de consument via de fysieke Telegraaf opgeroepen om te kijken naar de video-interviews, maar ook om vragen (online) door te geven. Deze vragen worden door Wilma Nanninga gescand en de leukste vragen worden dus aan de te interviewen persoon gesteld. Doordat de vragen live gesteld worden krijg je mooie reacties en onthullingen die de dag erna weer in de krant worden gezet. De kijker en de lezer maken dus mede de content van de krant.
Tegenvallende resultaten EK-video-flits op mobiel
Mobiel heeft de toekomst… echter vandaag nog niet. De Telegraaf heeft samen met SBS een prachtig initiatief. Je meldt je aan voor € 1,10, waarna je elke dag de belangrijkste EK-video-flits van de sportredactie van de Telegraaf om 12 uur op je mobiel krijgt. Ondanks het mooie initiatief is het aantal aanmeldingen helaas nog steeds onder de 1.000. Dat aantal valt behoorlijk tegen gezien de enorme inspanningen die hiervoor verricht zijn.
Out-of-home TV wordt belangrijker
Librium is het out of home TV-netwerk van de TMG.
Via Librium heeft de TMG een enorm bereik. Het is commercieel interessant omdat je mensen aanspreekt op het moment dat ze iets uit het schap halen. De Telegraaf gelooft erg in dit type verdienmodel omdat het branded content overstijgt en branded media wordt.
Samen met bedrijven die vroeger adverteerders werden genoemd wordt nu via hybride modellen de journalistieke onafhankelijkheid gekoppeld aan de doelen van de partners.
Rutger op wintertraining
Een mooi voorbeeld van dit hybride model is Rutger op wintertraining samen met Defensie. Rutger, de onafhankelijke journalist van GeenStijl mocht zich daar gewoon misdragen zoals hij dat altijd doet. Van zijn wintertraining zijn 10 filmpjes gemaakt, die allemaal erg in de smaak vielen. Uiteindelijk is het echter wel de meest succesvolle campagne van Defensie tot nu toe geweest. Een hybride model met sponsored content maar ook journalistieke vrijheid werkt dus écht!
Marianne sluit af met het statement dat ‘Pas als de eerste beeld en geluid-award gewonnen is, de TMG tevreden is. Dan pas is de transitie van ‘tekst en plaatjes naar beeld en geluid’ geslaagd. Dus op naar de eerste award!’
De volledige presentatie van Marianne Zwager is hieronder te vinden:
Het Mediapark Jaarcongres is een initiatief van iMMovator. Andere artikelen over dit congres vind je in Mediapark Jaarcongres een groot succes!