Het web van de toekomst: Facebook voor ‘dingen’ & worldstream browsers
Marshall McLuhan, het orakel van het elektronische tijdperk, zei ooit “We look at the present through a rear-view mirror” en “We march backwards into the future” . Een gedachte die meerdere malen is bewezen in het informatietijdperk. Denk maar eens aan het beroemde bureaublad met de daarop staande prullenbak en een website die wordt voorgesteld als een aantal bladzijden uit een boek.
The end of the web as we know it
Begin februari 2013 publiceerde David Gelernter een opiniestuk “The End of the Web, Search, and Computer as We Know It” in het Wired-magazine, waarin hij aangeeft dat het moment is aangebroken om afscheid te nemen van de metaforen uit het verleden. Volgens Gelernter is de wijze waarop mensen het web tot zich nemen namelijk aan het veranderen.
“The space-based web we currently have will gradually be replaced by a time-based worldstream.”
Nu is het web nog een eindeloze catalogus waarin alles en iedereen zijn eigen plek heeft. Dankzij RSS, Twitter, Facebook etc., zien we echter een verandering ontstaan. Niet langer staat ‘ruimte’ model voor hoe we nadenken over het internet. Alle informatie wordt straks in een tijdsgebonden structuur weergegeven.
Denk aan het verschil tussen een website en een applicatie als Twitter. Een website is statisch. Net zoals een boek. Deze verandert niet of nauwelijks. Maar de content van Twitter verandert voortdurend. Niet verwonderlijk dat Dick Costelo, de CEO van Twitter, zich in een interview met de Los Angeles Times als volgt uitliet over zijn product:
“Twitter is heading in a direction where its 140-character messages are not so much the main attraction but rather the caption to other forms of content.”
Tijd is waar het op het web om draait. “Today, the most important function of the internet is to deliver the latest information, to tell us what’s happening right now.” Het web is een stroom van informatie door de tijd heen.
The worldstream: alle timestreams bij elkaar
Alles en iedereen heeft straks zijn eigen tijdlijn, zijn eigen zogeheten lifestream. Een lifestream is een manier om digitale objecten – foto’s, e-mails, documenten, hyperlinks, muziek – in een tijdgeordende serie te organiseren. Tijd beweegt zowel voor- als achteruit op het internet. Informatie wordt “nu” toegevoegd en stroomt gestaag achteruit tot het wordt opgeslokt door het verleden. Maar ook toekomstige gebeurtenissen horen in de stroom thuis, zoals afspraken, to-do lijsten en ga zo maar door. De stroom is het levensverhaal van een object of een persoon dat zich in de tijd ontvouwt.
Wanneer al deze stromen bij elkaar komen ontstaat een allesomvattende worldstream.
“By adding together every timestream on the net — including the private lifestreams that are just beginning to emerge — into a single flood of data, we get the worldstream: a way to picture the cybersphere as a whole.”
De totale stroom aan informatie vertegenwoordigt niet een enkele plaats of entiteit, maar een verzameling van content van alles dat naar je toe komt, zodra het is gepubliceerd.
Stromen zijn een meer intuïtieve, handige manier om ons digitale leven te organiseren, niet in het minst omdat het verleden en de toekomst aan weerskanten van ons scherm aflopen. En het centrum van de stroom is “nu” – en het internet draait om “nu”. De huidige browsers voldoen niet om door deze worldstream te navigeren. Nieuwe browsers, applicaties of devices zijn nodig om af te stemmen op de informatie die jij nodig hebt.
“Stream-browsers will help us tune in to the information we want […] Instead of doing an endless series of separate searches, we tune the knobs on our stream-browser to continuously feed us just the information we need.”
Wearable computing & Internet of Everything
Wanneer de visie van Gelernter werkelijkheid wordt, zijn een aantal zaken van belang. Allereerst, hoe zien deze stream browsers eruit? Een mogelijk antwoord ligt in wearable computing; apparaten die op het lichaam worden gedragen. Apparaten zoals de Apple iWatch en Google Glass. Van het eerste apparaat werd recentelijk een mockup gemaakt die heel mooi weergeeft hoe met de lifestream omgaan kan worden.
Denk hierbij ook nog eens aan het feit dat dit soort wearable devices een aantal sensoren in zich heeft, die het nog makkelijker maken om de stream te beheersen. Locatie (GPS), tijd op dat moment (connect met Agenda), lopen, zitten of staan (via de accelerometer) zijn dingen die wearables kunnen waarnemen. Zodoende kunnen deze apparaten op de juiste manier bepalen op welke stream en waar in de stream de gebruiker wordt aangehaakt. Bijvoorbeeld, ‘lopen’ betekent weinig tijd, dus slechts een highlight uit de stream. Terwijl ‘zitten’ inhoudt dat de gebruiker meer tijd heeft en ondergedompeld kan worden in de stream.
Adverteren & marketing
De tweede vraag is, hoe valt mijn product straks op in de lifestream? Hoe trek ik de aandacht van de gebruiker? Toevallig verscheen vorige week op AllThingsD, het technologie blog van De Wallstreet Journal, het artikel “We Are All Huffington Post Now”. Het artikel vertelt hoe de Huffington Post omgaat met de stream. Hoe deze online krant ervoor zorgt dat haar artikelen opvallen. Uit het artikel blijkt dat het gaat om relevantie, timing en context. Wanneer deze drie parameters op orde zijn, dan is de kans aanzienlijk groter dat je vanzelf komt boven drijven. SEO voor streams dus.
De stroom van dingen
Tot slot, niet alleen mensen krijgen een stream, maar ook dingen. Cisco noemt dit het Internet of Everything, een treetje hoger dan het Internet of Things. Alles en iedereen heeft straks zijn eigen stream. Er dient dus een Facebook voor dingen te komen. Een platform waarop de streams van dingen op een uniforme wijze getoond worden. Een soort van newsfeed maar dan voor dingen. De website Evrythng probeert de Facebook voor de dingen te worden.
Met dank aan Thomas van Manen