Tien manieren om RSS-feeds te lezen
De vaste lezers van deze column weten dat ik laaiend enthousiast ben over de mogelijkheden van RSS. Waar ik niet eerder over geschreven heb, maar wat me wel erg boeit is dat mensen webfeeds (RSS-feeds) op allerlei manieren tot zich kunnen nemen. Zo kwam ik RSS al in de volgende varianten tegen:
- via een RSS-reader op je lokale pc (bijvoorbeeld FeedDemon)
- via een e-mailprogramma op je lokale pc (bijvoorbeeld intraVnews voor Outlook)
- via een browser op je lokale pc (bijvoorbeeld Habarixenu voor Firefox of Pluck voor Internet Explorer)
- via een online/webbased versie (bijvoorbeeld Bloglines)
- via ‘branded’ RSS-readers (bijvoorbeeld de nieuwslezer van Nu.nl ontwikkeld door Infocaster of de RSS-lezer van het Algemeen Dagblad ontwikkeld door abonnee Peter Baars)
- via een webpagina als onderdeel van een portal (bijvoorbeeld My Yahoo! en sinds kort ook Startpagina.nl)
- via een webpagina als onderdeel van een website (bijvoorbeeld Emerce met in de linkerkolom Aanbevolen artikelen via een RSS-feed uit het Furl-archief van Emerce)
- via een webpagina als onderdeel van een weblog (bijvoorbeeld de RSS-feed in de rechterkolom hiernaast met artikelen uit het Furl-archief van Frankwatching, dezelfde feed is ook te zien in de rechterkolom op ICT en Onderwijs BLOG)
- via een RSS-viewer in een share-omgeving (bijvoorbeeld RSS Feed Viewer in Sharepoint)
- via je mobiele telefoon (bijvoorbeeld Yahoo! Mobile Web)
Dat RSS in allerlei vormen te consumeren is zal – zo is mijn stellige overtuiging – binnen 1 tot 2 jaar leiden tot de grote doorbraak van RSS. RSS is immers op maat te maken en toe te snijden op het persoonlijke communicatiegedrag (communicatiemix) van mensen.
Het wachten is eigenlijk alleen nog maar op MSN, want die optie ontbreekt nog in dit rijtje! Het wordt hoog tijd dat Microsoft ook een functie voor het lezen van RSS-feeds toe gaat voegen aan MSN. Maar daar zijn ze vast al mee bezig…
Door al deze ontwikkelingen vormt RSS ook een zeer serieuze bedreiging voor e-mail. Nieuwe signalen hierover kwamen vandaag weer voorbij. Lees in dit verband vooral E-mail is voor bejaarden op WebWereld en de reactie op Brickmeetsbyte (en het oorspronkelijke bericht op Chosun via Marketingfacts). Meer achtergronden over de slag tussen e-mail en RSS zijn te vinden bij Lockergnome, Get Real, Pheedo, Windley’s Enterprise Computing Weblog, Russel Beattie en de Alex Barnett blog.
Overtuigd en ook van plan de overstap naar RSS te maken? Kijk dan voor wat praktische informatie bij R-win.com (Wat is RSS?). Voor een goed “vergelijkend warenonderzoek” van RSS-readers kun je terecht bij PCWorld.