Innovatie

5 redenen om een iPad mee te nemen op vakantie

0

Ik weet het zeker, ik ga niet meer op vakantie zonder iPad. Sterker nog: ik zou niet weten wat ik zonder zou moeten. De vorige zin is misschien wat dik aangezet, maar ik meen het serieus. Waar ik ook naar toe ga, de iPad gaat mee.

Geen fanboy

Ben ik dan opeens een Apple fanboy geworden die alles als zoete koek slikt en idolaat is van Apple? Nee dat zeker niet. Daar waar ik iPad schrijf, kan het zelfs ook een andere tablet zijn zoals Android of de nieuwe Windows 8 tablets die eraan komen. Het gaat namelijk niet om het apparaat zelf, maar om wat je er mee kan. En ik heb nou eenmaal een iPad. Om niet bevooroordeeld over te komen, heb ik het vanaf nu over een tablet in plaats van de iPad.

It’s the ecosystem, stupid

Waarom de tablet zo’n geweldig apparaat is, komt volgens mij door een aantal factoren: gemak, formaat en functionaliteit. Een tablet is ten eerste vele malen sneller opgestart dan een normale pc. Dat komt onder andere door de vele drivers, encryptie en bescherming die bij een pc moeten worden geladen. Daarnaast heeft een tablet ten opzichte van een smartphone ook een duidelijk voordeel: de schermgrootte. Want size does matter, wanneer je iets online zoekt.

Tenslotte de functionaliteit. Dit betreft zowel hardware, zoals een ingebouwde camera, als de software die te verkrijgen is. De meest briljante hardware is zinloos zonder goede software en content, zoals muziek en films. Voor tablets is de meeste software die je wenst te gebruiken wel beschikbaar. Daarbij geldt niet altijd dat meer beter is. Uit onderzoek van Microsoft bleek bijvoorbeeld dat voor Windows Phone een totaal aantal van 50.000 apps meer dan voldoende is. Bij muziek en films is een grote hoeveelheid vaak juist wel een plus, echter wordt de vindbaarheid daarbij wel lastiger.

Waarom niet meer zonder iPad op vakantie?

Reden 1: “de digitale nanny”

Een tablet is een digitale nanny die helpt bij langdurige trein-, auto- en vliegreizen, bloedneuzen en andere zaken. Spelletjes als Angry Birds, Unblock Me en Rummikub leiden prima af. Het enige nadeel hierbij is dat je idealiter evenveel tablets als kinderen of gezinsleden moet hebben.

Reden 2: lokaal zoeken

Vakantie vieren verandert. Zo staan we wel eens vier weken op de camping aan het Gardameer, maar we reizen ook graag door Azië. Als we, al dan niet op de bonnefooi zijn aangekomen, willen we weten wat we in de buurt kunnen doen. Een kleine zoektocht met de tablet via het Wi-Fi netwerk van een plaatselijk café geeft direct inzicht in waar we bijvoorbeeld een kookles kunnen volgen, of kunnen raften. En willen we door naar een volgend hotel? Via de tablet zoeken we eenvoudig ons volgende hotel, met tripadvisor, want je gaat tegenwoordig niet meer naar een hotel zonder goede ratings.

Reden 3: communiceren

We zijn communicatiejunkies geworden: altijd bezig met social media als Facebook, Twitter en zelfs e-mail, want dat is echt niet alleen voor bejaarden. De tablet met ingebouwde camera en alle beschikbare apps maken het makkelijk om ervaringen online te delen. Het maken van een reisverslag met foto’s is simpel met apps als Evernote te maken. Regel tekst, foto erbij en binnen no time heeft de familie een verslag binnen met daarin alle hoogtepunten van die dag.

Reden 4: vakantie houden

Een van mijn eerste artikelen op Frankwatching heette “geen vakantie zonder mijn NY Times“. Op vakantie heb je vaak eindelijk eens de mogelijkheid om rustig een kwaliteitskrant te lezen. Alleen, zie die maar eens te bemachtigen in dat kleine pittoreske dorpje in de Champagnestreek. Op je tablet kan je echter makkelijk kranten lezen of zelfs downloaden met behulp van een app. Persoonlijk vind ik het een goed begin van de dag om mezelf even op de hoogte te brengen van het laatste nieuws, via de New York Times. Eens kijken of de Amerikanen nog steeds denken dat Nederlandse bejaarden met “niet euthanaseren”-bandjes rondlopen.

Reden 5: veiligheid

Een pc bij de receptie van het resort, hoe veilig is dat eigenlijk? Het installeren van een keylogger is zo gedaan door kwaadwillenden, waardoor inloggegevens van jouw e-mail, of erger nog: van het internetbankieren in handen vallen van criminelen. Hier zijn natuurlijk oplossingen voor zoals een USB-dongle die een geëncrypte en getunnelde verbinding kan opzetten, maar ook daarvoor is toch een computer nodig. Ook in zo’n geval is een tablet dus wel zo makkelijk.

Zijn er alternatieven?

Ja, die zijn er zeker. Een pc of laptop met aparte fotocamera geeft grotendeels hetzelfde resultaat. Het voordeel hiervan is dat je er ook zakelijk makkelijker dingen mee kan doen, zoals een Powerpoint aanpassen of snel een Excelbestand bijwerken. Is dat dan ook onderdeel van de vakantie, werk? Dat kan heel goed. Mijn insteek is altijd geweest dat als ik iets snel kan verhelpen ik dat ook op vakantie doe. Er is daarbij een nieuwe app op komst die als ik het goed heb, op de iPad (nu wel even specifiek) een virtuele Windows 7 omgeving kan simuleren. David Pogue schreef er een artikel over in de NY Times vorige week. Hiermee wordt de iPad opeens een virtuele Windows PC. Is dit heiligschennis?

Wat hoort er nog meer op het lijstje?

Wat zeker een aanrader is, is een lokale sim met data verkeer of, nog beter, een roaming device zoals die mifi. Een andere optie is om er eentje te huren of te kopen via Internet-op-reis.nl. Een sim kan je in tablet of smartphone stoppen (tethering), om op die manier onafhankelijker te worden van wifi. Een roaming device gebruik je om de internetverbinding op basis van 3G of LTE te delen met meerdere apparaten. De gratis versie van Evernote werkt alleen met een internetverbinding als je een eerder artikel wilt bewerken.

Een nadeel is de beschikbaarheid van je content. Ik heb een abonnement op de BBC iplayer, maar ondanks dat kan ik geen content downloaden in Indonesië. De enige manier is om voor de vakantie te zorgen dat je de content die je eventueel wilt bekijken gedownload hebt. Daarnaast moet je er natuurlijk voor zorgen dat je tablet opgeladen kan worden, dus een universele stekker is noodzakelijk.

Is een tablet perfect?

Nee. Ik ga nu weer even terug naar de iPad omdat dit specifiek gaat over de ervaring met dit apparaat. Een onscreen-toetsenbord is leuk maar ik zweer bij een normaal toetsenbord. Daarnaast zet de spellingscontrole diverse woorden automatisch om naar woorden die ik niet bedoel, zo werd in een eerdere stuk werd eBook opeens Ebola). Ook wordt Flash niet ondersteunt, behalve via de online desktop die ik eerder beschreef. Hierdoor werken sommige websites niet of anders. De iPad is daarbij als fototoestel is toch wat onhandig en de kwaliteit laat te wensen over. Daarom gaan natuurlijk ook een fototoestel en onze smartphones mee. Tenslotte ben ik nog niet niet helemaal gewend aan de de navigatie en het toetsenbord van de iPad. Ondanks dat is een tablet een reisgenoot waar ik graag ruimte voor maak in de bagage. Mijn reisadvies voor jou is dus: neem een tablet mee op vakantie.